
Raw limetkovo-avokádová torta
Osviežujúca raw limetkovo-avokádová torta je ľahká, jednoduchá, sladko-kyslastá nepečená torta pre všetkých, ktorí si chcú zamaškrtiť zdravo a chutne. Táto chutná a zdravá raw torta je dokonca vhodná aj pre vegánov, stačí len med nahradiť javorovým sirupom. Recept na túto tortu poteší aj celiatikov, pretože je úplne bez múky a lepku.
Avokádo sa zaraďuje medzi ovocie a jeho konzumácia sa odporúča každému, no najmä tínedžerom, anemikom, diabetikom a budúcim mamičkám (kedy sú nároky na príjem železa vyššie). Pozitívne sa hodnotí jeho obsah lecitínu a medi, ktorá je nevyhnutná na tvorbu červených krviniek. Obsahuje tiež veľa vitamínu B6, E, C, vlákniny, o 60 % viac draslíka ako banány, železo, magnézium a fosfor. Jeho konzumácia priaznivo ovplyvňuje výšku krvného tlaku, tráviacu a nervovú sústavu, prispieva k zdravej prostate, vyrovnáva hladinu cukru a pomáha udržiavať primeraný cholesterol v krvi. Má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť voči infekciám.
Oriešky, datle a kokos, ktoré tvoria základ cesta, sú skvelou alternatívou pre výživné a zdraviu prospešné zahnanie chutí na sladké, ktoré neohrozí vašu líniu. Zdravá limetkovo-avokádová torta sa hodí ako náhrada klasickej torty, kde kombináciou avokáda, banánov, limetky a orieškovo-datľového cesta získate prepojenie sviežich a sladkých tónov v jednom výnimočnom zákusku.
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 1/2 HR datlí (odporúčam tieto)
- 1 HR mandlí (odporúčam tieto)
- 1 HR kešu orieškov (odporúčam tieto)
- 1/2 HR kokosu (odporúčam tento)
- 3 avokáda
- 2 banány
- šťava a kôra z 3 limetiek
- 4 PL medu (odporúčam tento)
Postup
- Oriešky, datle a kokos spolu rozmixujeme v mixéri.
- Vzniknuté cesto zatlačíme do tortovej formy a odložíme do chladničky.
- Mixér umyjeme a dáme do neho zvyšné ingrediencie na limetkovo-avokádovú penu – avokádo, banány, sladidlo, limetkovú šťavu a kôru a poriadne rozmixujeme.
- Po domixovaní penu ochutnajte a pridajte buď viac limetkovej šťavy alebo sladidla podľa toho, či chcete tortu viac kyslú alebo sladkú.
- Keď je pena podľa vašej chuti, vylejte ju na pripravené cesto.
- Tortu umiestnite na noc alebo aspoň 8 hodín do chladničky.
- Pred podávaním môžete tortu dozdobiť limetkou a kokosom.

Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 375 KCal | |
Sacharidy | 25 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 27 g |