
Ríbezľový koláč s makom a bielkovou polevou
Jemnučký, nadýchaný ríbezľový koláč s makom a bielkovou polevou. Bol by hriech nevyužiť sezónu ríbezlí na takúto dobrotu. Tento nízkotučný fit koláčik máte pripravený raz-dva, a presne tak rýchlo aj zmizne z taniera. Spojenie maku, ríbezlí a medu v ceste poblázni vaše chuťové bunky. Určite vyskúšajte tento fantastický a zdravý zákusok.
Pripraviť si ho môžete aj bez bielkovej polevy, no odporúčam vyskúšať ho s polevou. Vďaka maku obsahuje dobrú dávku železa, vápnika a horčíka. Ríbezle obsahujú množstvo vlákniny, potrebnej pre dobré trávenie a taktiež horčík, železo a vitamín C, pomáhajúci chrániť naše kosti a podporiť imunitu. Vidíte, že ak zvolíte ingrediencie správne, aj z obyčajného koláčika môže vzniknúť zdravá, vitamínmi a minerálmi nabitá dobrota, ktorú si môžete dopriať s čistým svedomím.
Recept na tento zdravý ríbezľový koláč s makom a bielkovou polevou si od vás určite vypýta každá návšteva, no pripraviť si ho môžete aj bez špeciálnej príležitosti, len tak poobede ku kávičke či čaju. Jeho jemná chuť a príjemná vôňa vás dostane a verte mi, že až ho raz ochutnáte, nebudete sa ho vedieť dojesť. Tak dobrú chuť :)
Ingrediencie
- na koláč:
- 200g hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 250ml kefíru alebo cmaru
- 3 PL medu (odporúčam tento)
- 3 žĺtka
- 2-3 PL pomletého maku
- 1 ČL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- 150g červených ríbezlí
- na polevu:
- 3 bielka
- štipka soli
- 2 PL xylitolu/trstinového cukru (alebo ekvivalent stévie) (odporúčam tento)
- 1 PL kukuričného škrobu
Postup
- V miske si najskôr zmiešame mokré ingrediencie na koláč a následne k nim primiešame aj tie ostatné.
- Ríbezle do cesta zamiešame ako posledné.
- Vzniknuté cesto vylejeme do formy vystlatej papierom na pečenie (s rozmermi zhruba 25x25cm).
- Koláč pečieme 20 minút pri 180 stupňoch.
- Bielka si vyšľaháme spolu so štipkou soli na tuhú penu a následne do peny po častiach prisypeme zvolené sladidlo a kukuričný škrob.
- Hotovú penu rozotrieme na vrch koláča a dáme ho piecť ešte na 15-20 minút pri 150 stupňoch, dokým nezačne vrch polevy jemne hnednúť.

Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 16 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 90 KCal | |
Sacharidy | 14 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 2 g |