Fit Recepty
Sleduj ma
Ríbezľový koláč s makom a bielkovou polevou

Ríbezľový koláč s makom a bielkovou polevou

Jemnučký, nadýchaný ríbezľový koláč s makom a bielkovou polevou. Bol by hriech nevyužiť sezónu ríbezlí na takúto dobrotu. Tento nízkotučný fit koláčik máte pripravený raz-dva, a presne tak rýchlo aj zmizne z taniera. Spojenie maku, ríbezlí a medu v ceste poblázni vaše chuťové bunky. Určite vyskúšajte tento fantastický a zdravý zákusok.

Pripraviť si ho môžete aj bez bielkovej polevy, no odporúčam vyskúšať ho s polevou. Vďaka maku obsahuje dobrú dávku železa, vápnika a horčíka. Ríbezle obsahujú množstvo vlákniny, potrebnej pre dobré trávenie a taktiež horčík, železo a vitamín C, pomáhajúci chrániť naše kosti a podporiť imunitu. Vidíte, že ak zvolíte ingrediencie správne, aj z obyčajného koláčika môže vzniknúť zdravá, vitamínmi a minerálmi nabitá dobrota, ktorú si môžete dopriať s čistým svedomím.

Recept na tento zdravý ríbezľový koláč s makom a bielkovou polevou si od vás určite vypýta každá návšteva, no pripraviť si ho môžete aj bez špeciálnej príležitosti, len tak poobede ku kávičke či čaju. Jeho jemná chuť a príjemná vôňa vás dostane a verte mi, že až ho raz ochutnáte, nebudete sa ho vedieť dojesť. Tak dobrú chuť :)

Tento recept je z knihy Fit sladkosti - obsahuje až 120 chutných receptov na fit dezerty (kúpite tu).

Ingrediencie

  • na koláč:
  • 200g hladkej špaldovej múky
  • 250ml kefíru alebo cmaru
  • 3 PL medu
  • 3 žĺtka
  • 2-3 PL pomletého maku
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 150g červených ríbezlí
  • na polevu:
  • 3 bielka
  • štipka soli
  • 2 PL xylitolu/trstinového cukru (alebo ekvivalent stévie) (odporúčam tento)
  • 1 PL kukuričného škrobu

Postup

  1. V miske si najskôr zmiešame mokré ingrediencie na koláč a následne k nim primiešame aj tie ostatné.
  2. Ríbezle do cesta zamiešame ako posledné.
  3. Vzniknuté cesto vylejeme do formy vystlatej papierom na pečenie (s rozmermi zhruba 25x25cm).
  4. Koláč pečieme 20 minút pri 180 stupňoch.
  5. Bielka si vyšľaháme spolu so štipkou soli na tuhú penu a následne do peny po častiach prisypeme zvolené sladidlo a kukuričný škrob.
  6. Hotovú penu rozotrieme na vrch koláča a dáme ho piecť ešte na 15-20 minút pri 150 stupňoch, dokým nezačne vrch polevy jemne hnednúť.
Kniha Fit Sladkosti
Tento recept je z knihy Fit sladkosti - obsahuje až 120 chutných receptov na fit dezerty (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť16 krajcov
Nutričné hodnoty/ 1 krajec
KCal90 KCal
Sacharidy14 g
Vláknina1 g
Bielkoviny4 g
Tuky2 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu