Fit Recepty
Sleduj ma
Rýchle orechové cestoviny zo 4 surovín (cícerové, bez lepku)

Rýchle orechové cestoviny zo 4 surovín (cícerové, bez lepku)

Máte radi orechové cestoviny? Čo takto pripraviť si ich v zdravej podobe. V tomto podaní sú úplne bez lepku, plné mikronutrientov a vlákniny, ešte k tomu pripravené len zo 4 surovín a hotové do 15 minút. Rýchle orechové cestoviny zo 4 surovín sú perfektným tipom na obed, v sladkom a zdravom podaní, čo poviete?

Klasicky sa recept na orechové cestoviny pripravuje z pšeničných cestovín, orechov, masla a cukru - tými sa veru nešetrí. Ja som klasické cestoviny nahradila cícerovými cestovinami bez lepku zn. Sam Mills, ktoré sa do takýchto sladkých receptov hodia neskutočne dobre. Cícer má totiž jemne orieškovú chuť, preto som cícerové cestoviny pri tomto recepte skutočne ocenila. Iné cestoviny do sladkých jedál už odteraz ani používať nebudem. Navyše jedlo obohatia o bielkoviny a vlákninu - obsahujú až 25 g bielkovín a 15 g vlákniny na 100 g. Je to teda skvelý spôsob, ako do jedálnička prepašovať viac strukovín nielen sebe, ale aj deťom - som si istá, že fakt že sú z cíceru, ani nerozpoznajú.

Na osladenie cestovín som použila iba 2 lyžice medu, čo za mňa úplne stačilo a z masla či oleja pokojne použite tiež len za 2 lyžice. Použiť môžete kokosový či orechový olej - podľa toho, čo máte radi a čo máte práve doma. Pre zvýšenie obsahu bielkovín som pridala aj trochu hrudkovitého tvarohu, ktorý jedlo aj osviežil - môžete, no nemusíte ho použiť. Jedlo je bohaté na bielkoviny, vlákninu aj zdravé tuky. Pokiaľ by ste chceli ubrať na obsahu tukov a kalórií, môžete pridať o čosi menej orechov, prípadne ich časť nahradiť tvarohom.

Cestoviny s orechami si môžete jednoducho pripraviť aj vo vegánskej verzii - stačí použiť na osladenie javorový sirup či agáve a namiesto masla rastlinný olej. Nutričné hodnoty ostanú viac menej nezmenené v oboch verziách. Z uvedených surovín vám výjdu 4 menšie porcie.

Tieto zdravé orechové cestoviny odporúčam podávať ihneď po dovarení, kým sú mäkké a teplé. Po odležaní budú suchšie, v takom prípade do nich môžete zamiešať trochu horúcej vody.

Nech vám chutí :)

Ingrediencie

  • 250 g cícerových cestovín (fussili) (odporúčam tieto)
  • 100 g vlašských orechov
  • 2 PL (30 g) masla alebo oleja
  • 2 PL (40 g) medu alebo javorového sirupu

Postup

  1. V hrnci necháme zovrieť vodu.


  2. Do vody pridáme cícerové cestoviny a varíme ich približne 8 minút do mäkka.
  3. Orechy rozmixujeme najemno v mixéri alebo sekáčiku.
  4. Cestoviny precedíme a zmiešame s orechami, maslom a medom.
  5. Cestoviny odporúčam podávať ihneď, kým sú mäkké a teplé.
Čas prípravy15 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal622 KCal
Sacharidy48 g
Vláknina11 g
Bielkoviny25 g
Tuky28 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu