Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Domáce špaldové pečivo

Domáce špaldové pečivo

Recept na jednoduché a chutné domáce špaldové pečivo (žemle), ktoré je nenáročné na prípravu a tiež suroviny. K jeho príprave nepotrebujete ani pekárničku. Výhoda domáceho pečiva je v jeho čerstvosti a možnosti pripraviť si také pečivo s čímkoľvek - môžete pridať slnečnicové alebo tekvicové semienka, rozmarín, nadrobno nakrájané sušené paradajky či olivy a zároveň sa vyhnúť konzervantom a cukru, ktorý sa nachádza v pečive z obchodu.

Jeden kus tohto pečiva obsahuje až 10% odporúčanej dennej dávky železa. Je nízkotučné a obsahuje veľa vlákniny. Špaldová múka je tiež bohatá na bielkoviny a mikronutrienty. Verím, že si výrobu vlastného domáceho pečiva zamilujete. Mňa dostala úžasná vôňa, ktorá sa rozlieha bytom zakaždým, keď tieto zdravé žemle pečiem. Chuťovo sú pritom ešte lepšie, než akékoľvek kupované pečivo a sú rozhodne zdravšie a ľahšie na žalúdok.

Presvedčte sa, aké jednoduché môže byť upiecť si voňavé a čerstvé špaldové pečivo doma. Odporúčam ho podávať spolu s domácou pomazánkou a zeleninou.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).

Ingrediencie

  • 150g hladkej špaldovej múky
  • 150g celozrnnej múky (môže byť aj špaldová)
  • 120ml vlažnej vody
  • 80ml vlažného mlieka
  • 1/2 balenia sušeného droždia
  • 2 PL olivového oleja odporúčam tento
  • žĺtok (môžete vynechať)
  • 1 ČL morskej soli
  • semienka, slnečnica..

Postup

  1. V miske spolu zmiešame suché suroviny a následne do nich zapracujeme tie mokré.
  2. Vzniknuté cesto ešte trocha vymiesime rukou a necháme na teplom mieste nakysnúť po dobu 15-20 minút.
  3. Následne z cesta vyrobíme žemle, prípadne chlieb alebo pletenky a poukladáme ich na plech vystlatý papierom na pečenie.
  4. Tam ich necháme opäť nakysnúť počas ďalších 15 minút.
  5. Pred pečením môžeme pečivo posypať rôznymi semienkami.
  6. Následne pečivo pečieme 20-25 minút na 190 stupňoch do zlatista.
  7. Čas pečenie si upravte podľa veľkosti pečiva a výkonnosti rúry.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy60 minút
Výdatnosť8 kusov
Nutričné hodnoty/ 1 kus
KCal183 KCal
Sacharidy23 g
Vláknina5 g
Bielkoviny6 g
Tuky5 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu