
Domáce špaldové pečivo
Recept na jednoduché a chutné domáce špaldové pečivo (žemle), ktoré je nenáročné na prípravu a tiež suroviny. K jeho príprave nepotrebujete ani pekárničku. Výhoda domáceho pečiva je v jeho čerstvosti a možnosti pripraviť si také pečivo s čímkoľvek - môžete pridať slnečnicové alebo tekvicové semienka, rozmarín, nadrobno nakrájané sušené paradajky či olivy a zároveň sa vyhnúť konzervantom a cukru, ktorý sa nachádza v pečive z obchodu.
Jeden kus tohto pečiva obsahuje až 10% odporúčanej dennej dávky železa. Je nízkotučné a obsahuje veľa vlákniny. Špaldová múka je tiež bohatá na bielkoviny a mikronutrienty. Verím, že si výrobu vlastného domáceho pečiva zamilujete. Mňa dostala úžasná vôňa, ktorá sa rozlieha bytom zakaždým, keď tieto zdravé žemle pečiem. Chuťovo sú pritom ešte lepšie, než akékoľvek kupované pečivo a sú rozhodne zdravšie a ľahšie na žalúdok.
Presvedčte sa, aké jednoduché môže byť upiecť si voňavé a čerstvé špaldové pečivo doma. Odporúčam ho podávať spolu s domácou pomazánkou a zeleninou.
Ingrediencie
- 150g hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 150g celozrnnej múky (môže byť aj špaldová) (odporúčam túto)
- 120ml vlažnej vody
- 80ml vlažného mlieka
- 1/2 balenia sušeného droždia
- 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- žĺtok (môžete vynechať)
- 1 ČL morskej soli
- semienka, slnečnica..
Postup
- V miske spolu zmiešame suché suroviny a následne do nich zapracujeme tie mokré.
- Vzniknuté cesto ešte trocha vymiesime rukou a necháme na teplom mieste nakysnúť po dobu 15-20 minút.
- Následne z cesta vyrobíme žemle, prípadne chlieb alebo pletenky a poukladáme ich na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Tam ich necháme opäť nakysnúť počas ďalších 15 minút.
- Pred pečením môžeme pečivo posypať rôznymi semienkami.
- Následne pečivo pečieme 20-25 minút na 190 stupňoch do zlatista.
- Čas pečenie si upravte podľa veľkosti pečiva a výkonnosti rúry.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 8 kusov |
Nutričné hodnoty/ 1 kus | ||
KCal | 183 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 6 g | |
Tuky | 5 g |