
Špenátové halušky zo špaldovej múky s bryndzou a tvarohom
Tieto zdravé špenátové halušky zo špaldovej múky s bryndzou a tvarohom patria odteraz jednoznačne medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Sú chutné, sýte, jednoduché na prípravu a v tejto odľahčenej verzii ponúkajú aj množstvo bielkovín, vlákniny a nutrientov. Určite vám odporúčam tento recept vyskúšať.
Tvaroh v spojení s bryndzou slúži v recepte nielen na zníženie tuku a zvýšenie obsahu bielkovín, no takisto celé jedlo osvieži. Zároveň sú tieto špaldové špenátové halušky poriadne sýte, avšak čo je dôležité, nemám po nich pocit ťažkého žalúdku, ako to u mňa býva po klasických bryndzových haluškách.
Na tieto halušky potrebujete iba 2 základné suroviny, a to špaldovú múku a špenátový pretlak. Tie zmiešame s vodou, soľou a cesto na špenátové halušky je hotové. Príprava celého jedla je teda tak jednoduchá, že ju zvládne akýkoľvek začiatočník v kuchyni, a to aj do 30 minút. Pre najlepší výsledok však nezabudnite použiť polohrubú špaldovú múku.
Poďte si cez víkend pripraviť toto chutné jedlo, pripravené na zdravší spôsob. Doplňte špenátové halušky o kyslé mlieko a verím, že im nikto neodolá.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 500 g polohrubej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 450 g špenátového pyré (mrazeného pretlaku)
- 300 ml vody
- 1 ČL soli (odporúčam túto)
- 250 g bryndze
- 250 g jemného tvarohu
- trochu mlieka (alebo kefíru)
Postup
- V miske si zmiešame špaldovú múku so soľou, vodou a rozmrazeným špenátovým pretlakom.
- Vo veľkom hrnci necháme prevrieť vodu, do ktorej pridáme štipku soli a lyžicu oleja (aby sa halušky nelepili).
- Hotové hustejšie cesto hádžeme do vriacej vody a varíme ich, dokým halušky nevyplávajú na povrch (okolo 5 minút). Potom ich precedíme.
- Medzičasom si spolu rozmiešame tvaroh s bryndzou a mliekom, prípadne kefírom podľa potreby tak, aby ste dosiahli požadovanú hustotu omáčky.
- Uvarené špenátové halušky podávame teplé spolu s bryndzovou omáčkou.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 648 KCal | |
Sacharidy | 74 g | |
Vláknina | 14 g | |
Bielkoviny | 42 g | |
Tuky | 16 g |