
Šťavnatý makový koláč bez múky a cukru
Zdravý, šťavnatý makový koláč bez múky a cukru, ktorý je sladený iba ovocím. Obsahuje zdravé tuky, kopec nutrientov a je ozaj výborný a príjemne vláčny. Makový koláč môžete podávať napríklad preliaty lyžicou gréckeho jogurtu a posypaný orechmi, prípadne horúcim ovocím. Mňam!
Tento makový koláč je šťavnatý a nadýchaný, ale nenechajte sa týmito jeho vlastnosťami oklamať, je zároveň sýty a bohatý na zdravé tuky a komplexné sacharidy, čo ho robí tiež skvelou voľbou na začiatok dňa. Ak máte radi mak tak verím, že sa tento recept na jednoduchý makový koláč bez múky stane stálicou na vašom dezertnom menu. Jeho základ tvorí mletý mak s ovsenými vločkami a orechmi. Na osladenie použijeme zrelé banány a datle. Okrem toho, že chutí naozaj vynikajúco, je tento zákusok aj nutrične hodnotný a bohatý na vlákninu. 1 kúsok obsahuje až 45% ODD mangánu, 12% ODD vitamínu B6, 15 % ODD medi, 13% ODD vápnika a 10% ODD železa. To sa bude maškrtiť, však? ;)
Datle odporúčam nechať pred rozmixovaním aspoň 30 minút odmočiť v teplej vode, bude sa s nimi tak pracovať jednoduchšie. Mak odporúčam pomlieť doma, nekupovať teda mletý mak z obchodu, pretože ten má často nepríjemne horkú chuť a nezachováva si všetky živiny.
Ak teda hľadáte rýchly recept na zdravý a šťavnatý makový koláč, ďalej už hľadať nepotrebujete, tento jednoducho musíte vyskúšať.
Ingrediencie
- 150g jablkového pyré (odporúčam toto)
- 100g ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 80g pomletého maku (odporúčam tento)
- 80g vlašských orechov (odporúčam tieto)
- 80g datlí (odporúčam tieto)
- 2 zrelé banány
- 2 vajcia
- 2 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- hrozienka/brusnice (voliteľné) (odporúčam tieto)
Postup
- V mixéri spolu rozmixujeme orechy s ovsenými vločkami na múku.
- Vzniknutú múku vysypeme do misky kde do nej primiešame zvyšné sypké suroviny.
- V kuchynskom robote spolu rozmixujeme banány, jablkové pyré, datle, vajcia a kokosový olej čo najviac na kašu.
- Zmes poriadne vmiešame do sypkých surovín.
- Cesto vylejeme do tortovej formy (s priemerom zhruba 20cm) a pečieme 30-35 minút na 180 stupňoch, pokým nie je vrch koláča pevný.
- Pred krájaním ho necháme vychladnúť.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 218 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 6 g | |
Tuky | 13 g |