
Výborná 5-minútová nátierka zo šprotov
Máte radi domáce rybacie nátierky? V takom prípade si tento 5-minútový recept musíte uložiť. Výborná 5-minútová nátierka zo šprotov s olivami vám ulahodí svojou chuťou, jednoduchosťou prípravy a navyše vášmu telu poskytne aj dávku bielkovín, zdravých tukov a s nimi aj omega 3 mastných kyselín.
Namiesto masla v nátierke použijeme nízkotučný roztierateľný tvaroh, ktorý dodá nátierke sviežejšiu chuť a dodá i bielkoviny. Do nátierky si môžete prípadne pridať aj kúsky sušených paradajok či nasekanú bazalku alebo iné bylinky (pažítka či kôpor).
Nátierku som pripravovala z viditeľne chutných údených šprotov SOKRA v olivovom oleji, ktoré vytvárajú jej výraznú chuť. Šproty sú zároveň skvelým zdrojom vitamínov A, D, E a množstva minerálnych látok na čele s vápnikom, zinkom, jódom, železom a selénom.
Túto pomazánku odporúčam skladovať v uzavretej nádobe a skonzumovať do 3 dní. Najlepšie chutí po odležaní v chladničke aspoň 2 hodiny (jej chute sa krásne prepoja).
Šprotová nátierka je tiež skvelá ako výrazný dip ku krekrom či nakrájanej zelenine. Prípadne si ňou môžete potrieť tortillu, naplniť ju obľúbenou zeleninou a jednoducho zrolovať. Skúste, ak máte radi rybacie pochúťky, isto vám zachutí.
Ingrediencie
- 250 g (175 g pevný podiel) údených šprotov SOKRA v olivovom oleji (odporúčam tieto)
- 100 g roztierateľného nízkotučného tvarohu
- 1 ČL horčice
- 1/8 cibule
- 40 g čiernych olív
- štipka soli
- 1/4 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
Postup
- Šproty zbavíme nálevu a premiestnime ich do menšej misky.
- Pomocou vidličky ich poriadne roztlačíme na pastu.
- Potom pridáme nadrobno nasekanú surovú cibuľu a olivy, a potom aj všetky zvyšné suroviny a nátierku poriadne premiešame.
- Nátierku môžete podávať ihneď, alebo ideálne po 2-hodinovom odležaní v chladničke.
Čas prípravy | 5 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 253 KCal | |
Sacharidy | 2 g | |
Vláknina | 0 g | |
Bielkoviny | 14 g | |
Tuky | 21 g |