
Zdravá kokosová Raffaello torta
Kokosové koláče sú moje najobľúbenejšie! Môžem v nich totiž použiť všetko, čo mám rada - strúhaný kokos, kokosovú múku aj kokosové mlieko. Táto zdravá kokosová torta je vynikajúca, jednoduchá na prípravu a poteší i hostí, ktorí nie sú zameraní na konzumáciu fit stravy, resp. koláčov bez ťažkých maslových krémov plných cukru. Jemné voňavé cesto s kokosovým krémom vám bude pripomínať Raffaello dezert a vám napadne viac než tisíc slov, ktorými by sa dal opísať.
Fit Kokosová Raffaello torta neobsahuje vajcia, bielu múku ani klasický cukor a jej základ tvoria hlavne kokosové produkty a mascarpone. Držím vám palce, aby ste nezjedli celý krém ešte pred tým, než ho navrstvíte na tortu :) Milovníci kokosu by sa mali mať na pozore ale nebojte sa - krému bude dostatok aj v prípade, že mu neodoláte. V tomto recepte som použila hrubšiu vrstvu kokosového krému, čím sa zvýraznila jeho výnimočná chuť. Ak by ste si predsa len chceli pripraviť kokosový krém v diétnejšej verzii, namiesto mascarpone môžete použiť buď nízkotučný cream cheese, alebo aj nízkotučný, rozotierateľný tvaroh.
Ak nemáte doma originál ovsenú múku, ktorú kúpite napríklad aj v eshopoch s proteínmi a ďalšími doplnkami výživy, môžete si ju poľahky vyrobiť aj doma pomletím ovsených vločiek na jemnú “múku”.
Recept na túto kokosovú tortu je skvelý na rôzne oslavy, Vianoce a verím, že si nájde priaznivcov aj ako zdravá narodeninová torta. Vyskúšajte a podeľte sa o svoje fotky a zážitky - prajem vám dobrú chuť.
Aby vám recept vyšiel na jedničku, nezabudnite na odmeranie surovín použiť 1 hrnček s objemom 250 ml.
Ingrediencie
- Na korpus:
- 1 hrnček ovsenej múky
- 1/2 hrnčeka kokosovej múky (odporúčam túto)
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (odporúčam tento)
- 1 ČL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/4 ČL soli (odporúčam túto)
- 80 g jablkového pyré (odporúčam toto)
- 4 PL agáve sirupu (alebo medu)
- 320 ml kokosového mlieka (odporúčam toto)
- Na krém:
- 250 g mascarpone (prípadne tvarohu)
- 10 PL kokosovej smotany (alebo tuhej časti na povrchu plechovky kokosového mlieka) (odporúčam toto)
- 2 PL agáve sirupu (alebo medu)
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (odporúčam tento)
Postup
- V prvom kroku si zmiešame vo veľkej mise všetky suché ingrediencie - ovsenú a kokosovú múku, strúhaný kokos, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- V druhej mise si zmiešame jablkové pyré s agáve sirupom a kokosovým mliekom.
- Pridáme ich do suchej zmesi a premiešame metličkou na hladké cesto.
- Dno 20 cm tortovej formy si vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme cesto a zrovnáme špachtľou.
- Tortu pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 50-55 minút. Vyberieme ju po tom, čo vytiahneme čisté špáradlo zapichnuté do stredu torty.
- Kým sa nám torta pečie, vymiešame si krém z mascarpone, kokosovej smotany, strúhaného kokosu a agáve sirupu. Krém prikryjeme a odložíme do chladničky.
- Upečenú tortu necháme vychladnúť, navrstvíme na ňu krém a následne ju opatrne uvoľníme z formy. Tortu nakrájame a môžeme podávať.
Čas prípravy | 65 minút | |
Výdatnosť | 12 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 246 KCal | |
Sacharidy | 14 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 3 g | |
Tuky | 19 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Zdravé vianočné receptyBez orechovKokosZdravé dezerty bez orechovDezerty s kokosomVianočné recepty bez vajecVianočné recepty bez orechov
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.