
Zdravé kokosové tyčinky
Tieto zdravé domáce kokosové "bounty" tyčinky sú skvelou zdravou alternatívou ku rôznym komerčným kokosovým tyčinkám plným cukru a stužených tukov a musím povedať, že chutia ešte omnoho lepšie! Skúste ich, neoľutujete. My ich doma zbožňujeme :)
Príprava kokosových tyčiniek je veľmi jednoduchá a pomerne rýchla. Dôležitým krokom pri ich príprave je dať ich pred namáčaním do čokolády do mrazničky, aby dobre zatuhli a dalo sa s nimi jednoducho pracovať. Po obalení v čokoládovej poleve je dobré dať ich opäť do mrazničky, pretože vďaka tomu, že na nich čokoláda rýchlo zatuhne, budú zvonka tyčinky perfektne chrumkavé a vo vnútri vláčne. Ak je roztopená čokoláda s kokosovým olejom príliš riedka, nechajte ju chvíľu postáť v chladničke, nech trochu zatuhne a obaľovanie tyčiniek pôjde hneď jednoduchšie.
Tyčinky sú vďaka množstvu kokosu, kokosového oleja a horkej čokolády bohaté na tuk a kalórie, preto ich netreba zjesť všetky naraz, ale dopriať si ich skôr raz za čas a to najmä, ak máte chuť zhrešiť sladkosťami.
V prípade, že by ste si chceli tieto kokosové tyčinky pripraviť v proteínovej fitness verzii, stačí, ak do cesta primiešate odmerku proteínového prášku (najlepšie kokosového alebo vanilkového). 1 hrnček v receptoch predstavuje objem 250 ml.
Ingrediencie
- Na plnku:
- 4 HR (cca 300 g) strúhaného kokosu (odporúčam tento)
- 1/2 HR (cca 120 ml) roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 2-4 PL medu (odporúčam tento)
- nasekané mandle (voliteľné) (odporúčam tieto)
- Na čokoládovú polevu:
- 1,5 HR (cca 250 g) kúskov horkej čokolády (70%+) (odporúčam túto)
- 1-2 PL kokosového oleja
Postup
- V kuchynskom robote (prípadne ručne) zmixujeme všetky ingrediencie na plnku. Zmes by mala zmäknúť.
- Kokosovú plnku natlačíme do menšej nádoby alebo formy.
- Ak chcete použiť aj mandle, vsuňte ich do plnky.
- Nádobu umiestnime do mrazničky na 10-15 minút.
- Medzitým si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom v malom hrnci na veľmi slabom ohni alebo vo vodnom kúpeli.
- Ak je poleva príliš hustá, pridáme ešte trocha kokosového oleja a ak je príliš riedka, pridáme viac tmavej čokolády.
- Akonáhle plnka stuhne, rozrežeme ju na kúsky.
- Každý kus kokosovej plnky obalíme v čokoládovej poleve a následne ich umiestnime do mrazničky na 20 minút.
- Približne po 10 minútach tyčinky premiestnime do chladničky a necháme tuhnúť aspoň 8 hodín.
- Kokosové tyčinky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 273 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 2 g | |
Tuky | 25 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegetariánskeZdravé dezertyBez laktózyBez vajecZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty bez múky a lepku
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.