
Brusnicovo-mandľový koláč bez múky
Tento vynikajúci a zdravý brusnicovo-mandľový koláč vás doslova dostane svojou úžasnou chuťou a jemnou štruktúrou. Koláč je bez múky, namiesto nej sú použité pomleté mandle s ovsenými vločkami. Sušené brusnice zase dodajú koláčiku sladké a šťavnaté osvieženie v každom kúsku.
Keďže je brusnicovo-mandľový koláč dosť sýty, najradšej si ho vychutnávam na raňajky ku káve či čaju, no servírovať ho pokojne môžete aj ako dezert.
Mandle sú pre ich obsah výživných látok považované za kráľovné medzi orechmi. Obsahujú ľahko vstrebateľné proteíny, minimum sacharidov a zdraviu prospešné tuky. Nájdeme v nich vysoké množstvo vitamínov B1, B6 a vitamínu E, ako i minerálov - vápnik, horčík, draslík, zinok, železo a selén. Kombinácia týchto minerálov prospieva pokožke, vlasom a nechtom. Obsah vápnika v mandliach je oveľa vyšší ako v mlieku a mliečnych výrobkoch. Pravidelná konzumácia mandlí posilňuje nervy, dodáva pevnosť svalom, pomáha prekonať stres a únavu, spevňuje zubnú sklovinu a bráni vzniku rakoviny hrubého čreva.
Vyskúšajte tento chutný mandľový koláč s brusnicami, zaisto si ho zamilujete. Hotový ho budete mať do 30 minút.
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 1 vajce
- 1 bielko
- 2 PL kokosového oleja/masla (odporúčam tento)
- 1/3 HR jablkového pyré
- 40g brusníc
- ½ HR ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- ½ HR mandlí (odporúčam tieto)
- štipka soli
- 4-5 PL medu (odporúčam tento)
- 2 ČL prášku do pečiva
Postup
- Ovsené vločky si spolu s mandľami rozmixujeme na múku.
- Vysypeme ich do misky, kde ich zmiešame s ostatnými suchými ingredienciami.
- Následne k nim pridáme vajce, bielko, jablkové pyré, med, roztopený kokosový olej alebo maslo a cesto poriadne rozmiešame.
- Cesto vylejeme do menšej silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy (zhruba 20x20cm) a pečieme 18-20 minút pri 175 stupňoch.

Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 6 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 215 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 12 g |