
Bryndzová polievka so zemiakmi
Veľmi jednoduchá bryndzová polievka so zemiakmi, ktorú si obľúbi každý priaznivec bryndze. Na jej prípravu budete potrebovať iba 4 hlavné suroviny a zopár minút času, aj preto je ako stvorená na zahriatie do uponáhľaných dní.
Polievka je dosť sýta a vďaka bryndzi tiež výživná a bohatá na bielkoviny. Dôležité je vybrať si bryndzu, s ktorou máte dobré skúsenosti, ideálna je májová bryndza. Niekedy môže mať totiž bryndza príliš kyslastú chuť, čo môže chuť polievky trochu pokaziť. Stavte teda na overený produkt a s výsledkom budete isto spokojní :)
Túto polievku ani nedosoľujem, keďže je od bryndze dostatočne slaná. Avšak, ak máte chuť trochu si ju osoliť, pokojne tak urobte. Bryndzová polievka so zemiakmi patrí medzi recepty, ktoré zvládne pripraviť akýkoľvek začiatočník, no svojou chuťou isto ulahodí aj tým skúsenejším v kuchyni. Je to prosto naša klasika.
Chcete si túto polievku s bryndzou pri ďalšej príprave ozvláštniť? Pokojne do nej pridajte aj za hrsť sušených húb.
Prajem vám dobrú chuť :)
Ingrediencie
- 400 g zemiakov
- 125 g bryndze
- 800 ml vody
- 1 mrkva (môžete vynechať)
- 1/2 - 1 ČL mletá sladká paprika
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- na zahustenie:
- 2-3 PL celozrnnej hladkej špaldovej múky (prípadne zemiakový škrob) (odporúčam túto)
- 200 ml vody
Postup
- Vo väčšom hrnci dáme variť 800 ml vody.
- Pridáme do nej očistené a na malé kúsky nakrájané zemiaky, nastrúhanú mrkvu, koreniny a tiež nadrobenú bryndzu.
- V 200 ml vody si rozmiešame 2 až 3 lyžice múky v závislosti od toho, ako hustú polievku chceme dostať. Zápražku vylejeme do polievky a dobre ju zamiešame.
- Polievku varíme prikrytú po dobu 15-20 minút, kým nebudú zemiaky dostatočne uvarené.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 172 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 6 g |