
Celozrnné cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku a hlivou ústricovou
Najnovšie je toto naše najobľúbenejšie jedlo s medvedím cesnakom. Po tejto kombinácii pesta z medvedieho cesnaku s perfektne dochutenou hlivou ústricovou a celozrnnými cestovinami sa budete zalizovať až za ušami, dúfam, minimálne tak ako my. V sezóne medvedieho cesnaku si tento recept určite zamilujete.
Medvedí cesnak má perfektné prečisťovacie vlastnosti, pomôže aj pri žalúdočných či kožných problémoch, problémoch s vyskoým krvným tlakom, kŕčovými žilami aj bolesťami hlavy. Listy rastliny obsahujú vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxin B6. Jeho listy majú (rovnako ako klasický cesnak) anitbakteriálny, antioxidačný, protirakovinotvorný, protisklerotický a imunostimulačný účinok.
Hliva ustricová je tiež dobre známa svojimi blahodárnymi účinkami na zdravie. Chráni srdce a cievy, posilňuje organizmus, pomáha v boji s rakovinou a navyše je to prírodné antibiotikum.
Doprajte si toto zdravé, nutrične hodnotné jedlo na obed či na večeru. Určite to nebude prvý a poslednýkrát :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 500 g celozrnných cestovín (odporúčam tieto)
- na pesto z medvedieho cesnaku:
- 100 g medvedieho cesnaku
- 100 ml olivového oleja (odporúčam tento)
- 80 g vlašských/kešu orechov (odporúčam tieto)
- 50 g parmezánu (voliteľné)
- morská soľ (podľa potreby)
- 1 PL citrónovej šťavy
- na hlivu:
- 400 g hlivy ústricovej
- 1 cibuľa
- 1 ČL mletej papriky
- 1 PL sójovej omáčky (odporúčam túto)
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1/2 ČL morskej soli
Postup
- Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode domäkka.
- Medvedí cesnak poriadne umyjeme a usušíme.
- Následne ho spolu s olivovým olejom, orechami, citrónovou šťavou a soľou rozmixujeme v sekáčiku na jemnú pastu.
- Odporúčam pridať aj strúhaný parmezán, no v prípade že ho chcete vynechať, nič sa nestane (pesto bez neho vydrží dlhšie) - dodáva mu však ešte zaujímavejšiu chuť.
- Pokiaľ je pesto príliš husté, pridáme ešte trochu oleja a v prípade, že je príliš riedke, pridáme ešte orechy.
- Vo väčšej panvici si na rozpálenom kokosovom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
- Pridáme umytú a nakrájanú hlivu, zamiešame, osolíme, okoreníme, pridáme sójovú omáčku a miešame, dokým hliva nezmäkne - zhruba 5 minút.
- Uvarené cestoviny rozmiešame s polovicou hotového pesta, pričom pridávame viac podľa potreby (nutričné hodnoty sú vypočítané s polovičnou dávkou pesta).
- Na záver pridáme opečenú hlivu a jedlo podávame teplé.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 677 KCal | |
Sacharidy | 89 g | |
Vláknina | 12 g | |
Bielkoviny | 19 g | |
Tuky | 24 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeBez vajecBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.