
Cestoviny fettuccine s kelom, špenátom a tuniakovou omáčkou
Milujete cestoviny no potrebujete nové nápady, ako ich pripraviť? Vyskúšajte tieto cestoviny fettuccine s kelom, špenátom a tuniakovou omáčkou, ktoré vás chytia za srdce. Spojenie listovej zeleniny a krémovej omáčky z tuniaka a syra vašim fettuccine (typ ploských, hrubých cestovín) dodá množstvo skvelej chuti. Hotové jedlo vyzerá ako z prvotriednej reštaurácie. Navyše je ľahko stráviteľné, plné bielkovín, vitamínov a minerálov. Ďalšie super, fit jedlo!
Kel pomáha pri problémoch s pečeňou, žalúdkom a pri črevných problémoch. Vďaka vysokému obsahu vlákniny priaznivo pôsobí na trávenie. Pomáha tiež pri znižovaní cholesterolu, posilňuje steny ciev a imunitný systém. Je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu a zdravý vývoj plodu. Chráni takisto pred rakovinou prsníka a prostaty. Sú v ňom podstatne zastúpené minerály ako mangán, sodík, draslík, horčík, meď a železo. 100g kelu obsahuje až 308% odporúčanej dennej dávky (ODD) vitamínu A, 200% ODD vitamínu C a 1021% ODD vitamínu K.
Špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, ktorá má zároveň minimum kalórií. Jeden hrnček tejto listovej zeleniny obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K (spevňuje kosti) a A (potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby), takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej (dokáže znížiť riziko mŕtvice) a 40% horčíka (pomáha udržiavať zdravý krvný tlak). Špenát tiež pôsobí ako prevencia proti rakovine, pretože obsahuje viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Vďaka obsahu betakaroténu a luteínu prospieva aj našim očiam.
Myslím si, že netreba viac dôvodov, prečo vyskúšať tento recept. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 200 g celozrnných fettuccine cestovín (odporúčam tieto)
- 2 hrste čerstvého špenátu
- 2 hrste čerstvého kelu
- 150 g tuniaka vo vlastnej šťave (odporúčam tento)
- 2 PL masla
- 300 ml mlieka
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malá cibuľa
- morská soľ
- oregano
Postup
- Cestoviny si uvaríme v osolenej vode domäkka.
- Na panvici si roztopíme 1 lyžicu masla a pridáme k nemu umytý kel a špenát.
- Osolíme morskou soľou, pridáme roztlačený strúčik cesnaku a oregano.
- Chvíľu opražíme, kým kel zmäkne a odstavíme z tepla.
- V menšom hrnci si na druhej lyžici masla opražíme cibuľu dozlatista.
- Pridáme tuniaka zbaveného šťavy, mlieko a nastrúhaný parmezán. Varíme, kým sa syr nerozpustí.
- Cestoviny posypeme kelovo-špenátovou zmesou, polejeme tuniakovou omáčkou a podávame teplé.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 780 KCal | |
Sacharidy | 75 g | |
Vláknina | 18 g | |
Bielkoviny | 56 g | |
Tuky | 24 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínFitness recepty na obed a večeruFitness recepty s tuniakomFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.