Fit Recepty
Sleduj ma
Fit fašírky zo šošovice s jogurtovým dresingom

Fit fašírky zo šošovice s jogurtovým dresingom

Snažíte sa konzumovať viac bezmäsitých pokrmov? Ja určite! Je to dobré nielen pre planétu, ale aj pre celkové zdravie človeka - základom správnej výživy je pestrá strava zložená prevažne zo zeleniny, strukovín či obilnín. Tieto ľahké fit fašírky z červenej šošovice a cíceru sú dokonca výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Pre ich zloženie sú vhodné dokonca aj pre vegánov - bez dresingu.

Šošovicové fašírky s cícerom sú chutnou a zaujímavou obmenou v kuchyni, ideálne napríklad ako zdravá večera. Po brokolicových a cuketovo-tuniakových fašírkach, ktoré sme si doma zamilovali, som sa rozhodla vyskúšať niečo nové, svieže a plné chuti. Pripravené ich máte za hodinku a navyše neobsahujú vysoké množstvo tuku ani sacharidov. Fantastické sú aj bez prílohy ako zdravý slaný snack keď vás prepadne hlad.

Spoločne s ľahkým jogurtovým dresingom sú pre mňa ideálnym obedom, či ľahšou večerou. Podávať ich môžete aj s čerstvým zeleninovým šalátom alebo s ryžou. V prípade, že vám býva z cíceru ťažko na žalúdku, je možné ho z receptu vynechať a nahradiť šošovicou.

Prajem vám dobrú chuť.

Ingrediencie

  • 200 g červenej šošovice
  • 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 90 g jemných ovsených vločiek (alebo viac podľa potreby) (odporúčam tieto)
  • 240 g (1 plechovka po odkvapkaní) uvareného cíceru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • Na dresing:
  • 1 biely jogurt (200 g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 1 ČL sušeného petržlenu alebo čerstvého koriandra
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup

  1. Začneme tým, že si uvaríme červenú šošovicu v osolenej vode do mäkka.
  2. Na oleji si opečieme na drobno pokrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a cesnak, podlejeme vodu a dusíme ďalších 5 minút.
  3. Do kuchynského robota (sekáčika) dáme uvarenú šošovicu, cibuľu, mrkvu, pol hrnčeka ovsených vločiek, sterilizovaný cícer, trochu cícerového nálevu, citrónovú šťavu a olivový olej.
  4. Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku a mletý kmín. Všetko spolu zmixujeme na pomerne hladkú hmotu.
  5. Zmes premiestnime do veľkej misy a pridáme minimálne pol hrnčeka ovsených vločiek, zmiešame. V prípade potreby dosypeme viac vločiek. Cieľom je dosiahnuť zmes, ktorá je vlhká, no drží svoj tvar.
  6. Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia približne 25 minút do zlatista.
  8. Na dresing si jednoducho zmiešame biely jogurt s roztlačeným cesnakom, olivovým olejom, sušeným petržlenom alebo čerstvým koriandrom, citrónovou šťavou a štipkou soli a čierneho korenia.
  9. Podávame 4-5 fašírok na porciu.
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť20 fašíriek
Nutričné hodnoty/ 1 fašírka
KCal86 KCal
Sacharidy11 g
Vláknina3 g
Bielkoviny4 g
Tuky2 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu