
Fit fašírky zo šošovice s jogurtovým dresingom
Snažíte sa konzumovať viac bezmäsitých pokrmov? Ja určite! Je to dobré nielen pre planétu, ale aj pre celkové zdravie človeka - základom správnej výživy je pestrá strava zložená prevažne zo zeleniny, strukovín či obilnín. Tieto ľahké fit fašírky z červenej šošovice a cíceru sú dokonca výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Pre ich zloženie sú vhodné dokonca aj pre vegánov - bez dresingu.
Šošovicové fašírky s cícerom sú chutnou a zaujímavou obmenou v kuchyni, ideálne napríklad ako zdravá večera. Po brokolicových a cuketovo-tuniakových fašírkach, ktoré sme si doma zamilovali, som sa rozhodla vyskúšať niečo nové, svieže a plné chuti. Pripravené ich máte za hodinku a navyše neobsahujú vysoké množstvo tuku ani sacharidov. Fantastické sú aj bez prílohy ako zdravý slaný snack keď vás prepadne hlad.
Spoločne s ľahkým jogurtovým dresingom sú pre mňa ideálnym obedom, či ľahšou večerou. Podávať ich môžete aj s čerstvým zeleninovým šalátom alebo s ryžou. V prípade, že vám býva z cíceru ťažko na žalúdku, je možné ho z receptu vynechať a nahradiť šošovicou.
Prajem vám dobrú chuť.
Ingrediencie
- 200 g červenej šošovice (odporúčam túto)
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 90 g jemných ovsených vločiek (alebo viac podľa potreby) (odporúčam tieto)
- 240 g (1 plechovka po odkvapkaní) uvareného cíceru (odporúčam tento)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletej rasce
- Na dresing:
- 1 biely jogurt (200 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL sušeného petržlenu alebo čerstvého koriandra
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ a mleté čierne korenie
Postup
- Začneme tým, že si uvaríme červenú šošovicu v osolenej vode do mäkka.
- Na oleji si opečieme na drobno pokrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a cesnak, podlejeme vodu a dusíme ďalších 5 minút.
- Do kuchynského robota (sekáčika) dáme uvarenú šošovicu, cibuľu, mrkvu, pol hrnčeka ovsených vločiek, sterilizovaný cícer, trochu cícerového nálevu, citrónovú šťavu a olivový olej.
- Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku a mletý kmín. Všetko spolu zmixujeme na pomerne hladkú hmotu.
- Zmes premiestnime do veľkej misy a pridáme minimálne pol hrnčeka ovsených vločiek, zmiešame. V prípade potreby dosypeme viac vločiek. Cieľom je dosiahnuť zmes, ktorá je vlhká, no drží svoj tvar.
- Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia približne 25 minút do zlatista.
- Na dresing si jednoducho zmiešame biely jogurt s roztlačeným cesnakom, olivovým olejom, sušeným petržlenom alebo čerstvým koriandrom, citrónovou šťavou a štipkou soli a čierneho korenia.
- Podávame 4-5 fašírok na porciu.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 20 fašíriek |
Nutričné hodnoty / 1 fašírka | ||
KCal | 86 KCal | |
Sacharidy | 11 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 2 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkotučnéVegetariánskeBez vajecOvsené vločkyBezvaječné recepty na obed a večeruRecepty na nízkotučné obedy a večereNízkotučný snackFit recepty s ovsenými vločkami a vysokým obsahom vlákninyNízkotučné ovsené recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.