Fit Recepty
Sleduj ma
Fit hubový paprikáš s pohánkovými haluškami

Fit hubový paprikáš s pohánkovými haluškami

Ak milujete huby, tak tento fit hubový paprikáš s pohánkovými haluškami je jedlo ako stvorené pre vás. Vychutnajte si toto výborné bezmäsité jedlo so slušným obsahom bielkovín, minerálov a vlákniny. Isto si pochutíte :)

Vďaka hubám a nutrične hodnotnej pohánkovej múke je toto jedlo skvelým zdrojom takmer celej škály mikronutrientov. Jedna porcia jedla vám poskytne takmer 100% odporúčanú dennú dávku vitamínu D, medi, riboflavínu, horčíka či niacínu. Ďalej je vo vysokom množstve zastúpená aj kyselina listová, fosfor, železo, selén, vitamín B6 i tiamín. Hubový paprikáš zároveň nie je vôbec náročný na prípravu.

Fit hubový paprikáš odporúčam podávať spolu s pohánkovými haluškami. V krajnom prípade ich však môžete nahradiť aj za akékoľvek cestoviny.

Tip: Hubový paprikáš môžete zahustiť zmesou mlieka, smotany a trochou múky či škrobu. Smotanu a mlieko môžete zvoliť pokojne aj rastlinného pôvodu. A ak vám náhodou omáčka v jedle nechýba, nemusíte paprikáš zahusťovať vôbec. Ušetríte tým aj kalórie a tuk navyše - je to teda len na vás. V tomto recepte som použila mix šampiňónov a hlivy ústricovej. Ak máte v zásobe aj iné čerstvé huby, pokojne ich môžete použiť.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 1,5 kg húb (šampiňóny, hliva..) - môže byť aj mix
  • 200 ml sójovej smotany (alebo smotany na varenie)
  • 200 ml mlieka
  • 2 PL ľubovoľnej múky alebo škrobu
  • 2 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 3 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/4 ČL mletej rasce
  • Na pohánkové halušky:
  • 350 g pohánkovej múky (odporúčam túto)
  • 1/2 ČL soli
  • 280-300 ml vody
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme na plátky nakrájané huby a chvíľu ich na cibuli restujeme.
  3. Následne hrniec odstavíme z plameňa, k hubám pridáme všetky korenia, soľ, dobre premiešame a vrátime na plameň.
  4. Huby dusíme prikryté po dobu 10 minút.
  5. Medzičasom si spolu zmiešame všetky suroviny na pohánkové halušky. Ak je náhodou cesto príliš husté, pridáme ešte trocha vody a ak je riedke, pridáme viac múky.
  6. Cesto na halušky následne nahádžeme pomocou haluškovača do vriacej vody a halušky varíme na miernom plameni, dokým nevyplávu všetky navrch - okolo 8 minút.
  7. Halušky následne precedíme a zľahka prepláchneme studenou vodou.
  8. V menšej miske alebo fľaške si zmiešame smotanu, mlieko a 2 lyžice ľubovoľnej múky či škrobu.
  9. Smotanovú zmes vmiešame do húb. Za občasného miešania ich varíme ešte 10 minút.
  10. Uvarené halušky podávame preliate hubovou zmesou.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal525 KCal
Sacharidy83 g
Vláknina11 g
Bielkoviny22 g
Tuky10 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu