Ak milujete huby, tak tento fit hubový paprikáš s pohánkovými haluškami je jedlo ako stvorené pre vás. Vychutnajte si toto výborné bezmäsité jedlo so slušným obsahom bielkovín, minerálov a vlákniny. Isto si pochutíte :)
Vďaka hubám a nutrične hodnotnej pohánkovej múke je toto jedlo skvelým zdrojom takmer celej škály mikronutrientov. Jedna porcia jedla vám poskytne takmer 100% odporúčanú dennú dávku vitamínu D, medi, riboflavínu, horčíka či niacínu. Ďalej je vo vysokom množstve zastúpená aj kyselina listová, fosfor, železo, selén, vitamín B6 i tiamín. Hubový paprikáš zároveň nie je vôbec náročný na prípravu.
Fit hubový paprikáš odporúčam podávať spolu s pohánkovými haluškami. V krajnom prípade ich však môžete nahradiť aj za akékoľvek cestoviny.
Tip: Hubový paprikáš môžete zahustiť zmesou mlieka, smotany a trochou múky či škrobu. Smotanu a mlieko môžete zvoliť pokojne aj rastlinného pôvodu. A ak vám náhodou omáčka v jedle nechýba, nemusíte paprikáš zahusťovať vôbec. Ušetríte tým aj kalórie a tuk navyše - je to teda len na vás. V tomto recepte som použila mix šampiňónov a hlivy ústricovej. Ak máte v zásobe aj iné čerstvé huby, pokojne ich môžete použiť.
Vo väčšom hrnci si na rozpálenom masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme na plátky nakrájané huby a chvíľu ich na cibuli restujeme.
Následne hrniec odstavíme z plameňa, k hubám pridáme všetky korenia, soľ, dobre premiešame a vrátime na plameň.
Huby dusíme prikryté po dobu 10 minút.
Medzičasom si spolu zmiešame všetky suroviny na pohánkové halušky. Ak je náhodou cesto príliš husté, pridáme ešte trocha vody a ak je riedke, pridáme viac múky.
Cesto na halušky následne nahádžeme pomocou haluškovača do vriacej vody a halušky varíme na miernom plameni, dokým nevyplávu všetky navrch - okolo 8 minút.
Halušky následne precedíme a zľahka prepláchneme studenou vodou.
V menšej miske alebo fľaške si zmiešame smotanu, mlieko a 2 lyžice ľubovoľnej múky či škrobu.
Smotanovú zmes vmiešame do húb. Za občasného miešania ich varíme ešte 10 minút.