
Fit hubový paprikáš s pohánkovými haluškami
Ak milujete huby, tak tento fit hubový paprikáš s pohánkovými haluškami je jedlo ako stvorené pre vás. Vychutnajte si toto výborné bezmäsité jedlo so slušným obsahom bielkovín, minerálov a vlákniny. Isto si pochutíte :)
Vďaka hubám a nutrične hodnotnej pohánkovej múke je toto jedlo skvelým zdrojom takmer celej škály mikronutrientov. Jedna porcia jedla vám poskytne takmer 100% odporúčanú dennú dávku vitamínu D, medi, riboflavínu, horčíka či niacínu. Ďalej je vo vysokom množstve zastúpená aj kyselina listová, fosfor, železo, selén, vitamín B6 i tiamín. Hubový paprikáš zároveň nie je vôbec náročný na prípravu.
Fit hubový paprikáš odporúčam podávať spolu s pohánkovými haluškami. V krajnom prípade ich však môžete nahradiť aj za akékoľvek cestoviny.
Tip: Hubový paprikáš môžete zahustiť zmesou mlieka, smotany a trochou múky či škrobu. Smotanu a mlieko môžete zvoliť pokojne aj rastlinného pôvodu. A ak vám náhodou omáčka v jedle nechýba, nemusíte paprikáš zahusťovať vôbec. Ušetríte tým aj kalórie a tuk navyše - je to teda len na vás. V tomto recepte som použila mix šampiňónov a hlivy ústricovej. Ak máte v zásobe aj iné čerstvé huby, pokojne ich môžete použiť.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 1,5 kg húb (šampiňóny, hliva..) - môže byť aj mix
- 200 ml sójovej smotany (alebo smotany na varenie)
- 200 ml mlieka
- 2 PL ľubovoľnej múky alebo škrobu
- 2 PL masla
- 1 cibuľa
- 3 PL mletej sladkej papriky
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1/4 ČL mletej rasce
- Na pohánkové halušky:
- 350 g pohánkovej múky (odporúčam túto)
- 1/2 ČL soli
- 280-300 ml vody
Postup
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme na plátky nakrájané huby a chvíľu ich na cibuli restujeme.
- Následne hrniec odstavíme z plameňa, k hubám pridáme všetky korenia, soľ, dobre premiešame a vrátime na plameň.
- Huby dusíme prikryté po dobu 10 minút.
- Medzičasom si spolu zmiešame všetky suroviny na pohánkové halušky. Ak je náhodou cesto príliš husté, pridáme ešte trocha vody a ak je riedke, pridáme viac múky.
- Cesto na halušky následne nahádžeme pomocou haluškovača do vriacej vody a halušky varíme na miernom plameni, dokým nevyplávu všetky navrch - okolo 8 minút.
- Halušky následne precedíme a zľahka prepláchneme studenou vodou.
- V menšej miske alebo fľaške si zmiešame smotanu, mlieko a 2 lyžice ľubovoľnej múky či škrobu.
- Smotanovú zmes vmiešame do húb. Za občasného miešania ich varíme ešte 10 minút.
- Uvarené halušky podávame preliate hubovou zmesou.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 525 KCal | |
Sacharidy | 83 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bielkoviny | 22 g | |
Tuky | 10 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyObedy a večereBez lepkuBez orechovZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.