
Fit krémeš
Prečo je tento krémeš fit? Pretože je oproti klasickej verzii krémeša nutrične hodnotnejší, obsahuje oveľa menej kcal, tuku, sacharidov a na druhej strane viac bielkovín. Určite ho vyskúšajte, je vynikajúci! Tento fitness krémeš u nás chutil úplne každému a ja sa už nemôžem dočkať, kedy ho urobím znova.
Kto by nemiloval delikátnu chuť krémeša? Najmä toho domáceho. Ak si radi doprajete chutné koláče a zákusky, no najradšej v zdravej verzii, toto bude pre vás to pravé orechové..akurát bez orechov. Vyskúšala som už množstvo receptov na krémeše, no tento zdravý krémeš vo fit verzii mi aj tak doposiaľ chutil úplne najviac. Nenájdete v ňom žiadne lístkové cesto, sladkú smotanu ani rafinovaný cukor, no nebojte sa - chutí úplne fantasticky aj bez nich. Navyše, recept je tak jednoduchý, že si ho zvládne pripraviť naozaj každý.
1 kúsok tohto fit krémeša obsahuje iba 138 kcal a 1 g tuku. Sľubujem vám však, že tieto, takmer neuveriteľné nutričné hodnoty pre krémeš ani náhodou nestoja v ceste jeho hriešne dobrej chuti. Množstvo sacharidov si viete ešte viac znížiť, ak použijete na osladenie namiesto medu xylitol či stéviu. No a v prípade, že sa vám stane, že je po vybratí z chladničky príliš tuhý, nechajte ho zopár minút ohriať pri izbovej teplote.
Zdravý domáci krémeš nemusí byť vôbec náročný na prípravu a dokonca ani nepriateľom štíhlej línie. Presvedčte sa o tom sami :)
Ingrediencie
- Cesto:
- 1 hrnček (250 ml) pohánkovej (alebo grahamovej/špaldovej) múky (odporúčam túto)
- 2 PL medu (odporúčam tento)
- 5 PL mlieka
- 3 PL jablkového pyré (odporúčam toto)
- štipka škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- Puding:
- 600 ml mlieka
- 2 ks (50 g) vanilkového pudingového prášku
- 3 PL medu/xylitolu (odporúčam tento)
- Krém:
- 500 g jemného tvarohu
- 100 g bieleho jogurtu
- 2 PL medu/xylitolu/stévie
- 20 g 100% želatíny
- 3 PL horúcej vody
- horká čokoláda na posýpku (voliteľné) (odporúčam túto)
Postup
- Všetky suroviny na cesto spolu poriadne rozmiešame.
- Vzniknuté cesto natlačíme pomocou lyžice na spodok formy (s rozmerom zhruba 25x25 cm) vystlatej papierom na pečenie.
- Cesto pečieme 25 minút pri 180 stupňoch.
- Medzičasom si pripravíme puding. V hrnci si rozmiešame pudingové prášky s mliekom a sladidlom.
- Puding privedieme do varu a miešame ho do zhustnutia.
- Hotový puding vylejeme na upečené cesto a krémeš zatiaľ odložíme do chladničky.
- V miske si zmiešame tvaroh s jogurtom a sladidlom.
- Želatínu si rozpustíme v horúcej vode, následne k nej pridáme lyžicu krému, rozmiešame a želatínovú zmes vmiešame do celého krému.
- Keď nám vrch pudingovej vrstvy stuhol, nanesieme na vrch krémeša pripravený krém.
- Krémeš dáme aspoň na 4 hodiny stuhnúť do chladničky a následne ho môžeme posypať/poliať čokoládou a podávať.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 12 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 138 KCal | |
Sacharidy | 24 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 1 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkokalorickéZdravé vianočné receptyBez orechovNízkotučné dezertyZdravé dezerty bez orechovNízkotučné vianočné receptyVianočné recepty bez vajecVianočné recepty bez orechov
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.