Fit Recepty
Sleduj ma
Grécka ryža s citrónom (príloha)

Grécka ryža s citrónom (príloha)

Vynikajúca príloha gréckeho pôvodu, ktorá rozvonia každé jedlo. Aromatická grécka ryža s citrónom sa hodí najmä ako príloha ku grilovanému mäsu, špízom alebo rybám. Ak si chcete ozvláštniť prílohu k jedlám, odporúčam tento recept vyskúšať.

Túto ryžu môžete poprípade servírovať aj ako hlavné jedlo, vtedy ju odporúčam doplniť napríklad o feta syr či kúsky lososa. Ako základ receptu som použila ryžu SOS Jasmine. Tá je do podobných receptov ideálna vzhľadom na svoju chuť aj štruktúru. Ak chceme dostať čo najideálnejšiu štruktúru ryže, odporúčam ju po poriadnom premytí pod tečúcou vodou ešte nechať namočenú vo vode približne 10-15 minút. Takto ryžu zbavíme veľkej časti škrobu a zrnká ryže budú po dovarení oddelenejšie. V tomto recepte totiž nechceme dostať lepivú ryžu. Namočením tiež skrátime čas prípravy ryže a vnútro ryže sa stihne uvariť skôr, než vonkajšia časť príliš zmäkne a stratí svoj tvar.

Milovníkom kôpru odporúčam zamiešať do ryže ku koncu jednu nasekanú vetvičku kôpru. Ak ho však neobľubujete, pokojne kôpor vynechajte, postačíte si aj s petržlenovou vňaťou.

Prajem vám dobrú chuť a ak tento recept vyskúšate, určite mi napíšte, ako vám chutilo :)

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
  • 500 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 citróny (šťava a kôra z 1)
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať (malá hrsť)
  • kôpor (voliteľné)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Ryžu poriadne premyjeme pod tečúcou vodou, aby sme ju zbavili čo najviac škrobu.
  2. Potom ju zalejeme vodou a necháme 10 minút postáť vo vode. Potom ju znova premyjeme a poriadne scedíme, môžeme ju ideálne aj osušiť v papierovej utierke.
  3. V hrnci si na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný strúčik cesnaku.
  4. Keď je cibuľa transparentná, pridáme do hrnca umytú ryžu a 2 minúty ju restujeme.
  5. Ryžu zalejeme s 500 ml vývaru, osolíme ju a varíme odokrytú do mäkka (približne 15 minút).
  6. Keď je ryža takmer hotová, zakryjeme ju s pokrievkou a necháme 10 minút postáť (mimo plameňa). Tento krok takisto zabezpečí, že si ryžové zrnká zachovajú ideálnu štruktúru.
  7. Do hotovej ryže potom vmiešame šťavu z 2 citrónov a kôru z 1 citróna a tiež umytú a nasekanú petržlenovú vňať, prípadne aj kôpor.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal353 KCal
Sacharidy60 g
Vláknina1 g
Bielkoviny8 g
Tuky9 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu