
Jednoduché tuniakové guličky s jogurtovou omáčkou
Máte aj vy radi rybacie jedlá? Guľôčky z tuniaka som už pripravovala v podobnej verzii, avšak túto som si trochu upravila a môžem povedať, že rozhodne stála za to. Aromatické bylinky a orechy im dodali skutočne zaujímavú chuť. Jednoduché tuniakové guličky som podávala s mojou obľúbenou jogurtovou omáčkou s medom a horčicou, ktorá sa k nim neskutočne hodí a vždy zožne úspech.
Guličky som pripravovala z tuniakových filiet v slnečnicovom oleji zn.Sokra, ktoré sú v prémiovej kvalite. Na tento recept budete potrebovať dve konzervy z trojbalenia. Čo sa týka ovsených vločiek, pre najlepší výsledok odporúčam použiť jemné ovsené vločky, teda nie ovsenú múku, ani celé vločky. Tuniakové guličky som ochutila čerstvými bylinkami, v mojom prípade bazalkou. Ak však obľubujete iné druhy byliniek, pokojne ich obmieňajte podľa vlastnej vôle - oregano, kôpor, pažítka či tymián sú tiež skvelou voľbou.
Jedlo môžete podávať samostatne, alebo spolu s upečenými batatmi či klasickými zemiakmi. A túto fantastickú jogurtovú omáčku nesmiete vynechať, je geniálna! :) Prajem vám dobrú chuť.
Ingrediencie
- na guličky:
- 200 g (2x100g) tuniaka v slnečnicovom oleji (odporúčam tohto)
- 1 veľké vajce
- 20 g vlašských orechov
- malá hrsť čerstvých byliniek (bazalka, oregano, tymián, kôpor)
- 40 g jemných ovsených vločiek
- 1/4 ČL soli
- na omáčku:
- 200 g bieleho gréckeho nízkotučného jogurtu
- 1 ČL medu
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 1 ČL horčice
Postup
- V miske spolu zmiešame tuniaka zbaveného oleja spolu s vajíčkami, ovsenými vločkami, podrvenými orechmi, nasekanými bylinkami a soľou. Cesto dobre vidličkou rozmrvíme.
- Z cesta následne tvarujeme rukou guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Pečieme ich približne 15 minút pri 175 stupňoch.
- Omáčku si pripravíme jednoducho, zmiešaním všetkých surovín dohromady.
- Upečené guličky podávame spolu s omáčkou a môžeme ich doplniť aj o upečené zemiaky.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 447 KCal | |
Sacharidy | 26 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 46 g | |
Tuky | 19 g |