
Jednoduchý boršč
Mám tu nejakých milovníkov boršču? Boršč je legendárna ukrajinská polievka, ktorá sa v našich končinách nepripravuje práve najčastejšie. Pritom je to veľmi zdravá a taktiež versatilná polievka, ktorú si môžete pripraviť buď vo vegetariánskej, alebo mäsitej verzii. Určite si tento recept na jednoduchý boršč uložte - chutí vynikajúco.
Ja som si pre dnešný recept zvolila klasickú zeleninovú verziu, ktorá okrem základnej ingrediencie - cvikly, zahŕňa aj ďalšie, ľahko dostupné druhy zeleniny ako mrkvu, zemiaky, cibuľu a kapustu. Ak ste milovníkom/milovníčkou mäsa, recept si môžete jednoducho obohatiť napríklad o kúsky hovädzieho mäsa.
Preferujete vegetariánske, alebo skôr mäsité polievky? Dajte mi vedieť a zatiaľ si nechajte chutnať túto zdravú cviklovú polievku. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 2,5 litra zeleninového vývaru alebo vody
- 2 zemiaky
- 4 bobkové listy
- celé čierne korenie a soľ
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 veľkú cibuľu
- 1 veľkú mrkvu
- 4-5 ks predvarenej cvikly
- ½ malej hlávky čerstvej bielej kapusty
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 PL paradajkovej passaty
- 1 konzervu červenej fazule
- 1 PL petržlenovej vňate
- 200 g kyslej smotany
Postup
- Polievku založíme zohriatím zeleninového vývaru vo veľkom hrnci, do ktorého pridáme na tenké prúžky nakrájané zemiaky, bobkové listy, celé čierne korenie a v prípade potreby soľ.
- Ďalej si v panvici s kúskom oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s mrkvou nakrájanou na tenké prúžky, približne 5-7 minút.
- Medzičasom si nakrájame predvarenú cviklu a čerstvú kapustu taktiež na tenké prúžky.
- Všetko pridáme do hrnca s ochuteným vývarom a varíme približne 10 minút, alebo do zmäknutia zeleniny.
- Na záver pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, paradajkovú passatu, premytú sterilizovanú červenú fazuľu a petržlenovú vňať. Chvíľku povaríme a máme hotovo.
- Boršč podávame s kyslou smotanou a kúskom opečeného chleba. Dobrú chuť!
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 5 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 288 KCal | |
Sacharidy | 28 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 10 g |