Mám tu nejakých milovníkov boršču? Boršč je legendárna ukrajinská polievka, ktorá sa v našich končinách nepripravuje práve najčastejšie. Pritom je to veľmi zdravá a taktiež versatilná polievka, ktorú si môžete pripraviť buď vo vegetariánskej, alebo mäsitej verzii. Určite si tento recept na jednoduchý boršč uložte - chutí vynikajúco.
Ja som si pre dnešný recept zvolila klasickú zeleninovú verziu, ktorá okrem základnej ingrediencie - cvikly, zahŕňa aj ďalšie, ľahko dostupné druhy zeleniny ako mrkvu, zemiaky, cibuľu a kapustu. Ak ste milovníkom/milovníčkou mäsa, recept si môžete jednoducho obohatiť napríklad o kúsky hovädzieho mäsa.
Preferujete vegetariánske, alebo skôr mäsité polievky? Dajte mi vedieť a zatiaľ si nechajte chutnať túto zdravú cviklovú polievku. Dobrú chuť!
Polievku založíme zohriatím zeleninového vývaru vo veľkom hrnci, do ktorého pridáme na tenké prúžky nakrájané zemiaky, bobkové listy, celé čierne korenie a v prípade potreby soľ.
Ďalej si v panvici s kúskom oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s mrkvou nakrájanou na tenké prúžky, približne 5-7 minút.
Medzičasom si nakrájame predvarenú cviklu a čerstvú kapustu taktiež na tenké prúžky.
Všetko pridáme do hrnca s ochuteným vývarom a varíme približne 10 minút, alebo do zmäknutia zeleniny.
Na záver pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, paradajkovú passatu, premytú sterilizovanú červenú fazuľu a petržlenovú vňať. Chvíľku povaríme a máme hotovo.
Boršč podávame s kyslou smotanou a kúskom opečeného chleba. Dobrú chuť!