
Kokosovo-banánový koláč bez cukru a bez múky
Tento kokosovo-banánový koláč mám veľmi rada, a to najmä z dôvodov, že je úplne bez cukru a bez múky, je nenáročný na suroviny a tak jednoduchý na prípravu. Človek by ani neveril, že z týchto pár surovín sa dá vyčarovať tak chutný a zdravý koláč.
Len banány, vajcia, kokos a jogurt v tom správnom pomere vám stačia k zhotoveniu tejto dobroty. Koláčik je vďaka banánom a kokosu jemne sladkastý a má jemnú, vláčnu štruktúru. Ak ho pripravujete pre ľudí, ktorí majú radi sladšie dezerty, môžete do neho pridať 1-2 lyžice medu, no ak ste na fit koláče zvyknutí, nemyslím si, že to bude vo vašom prípade potrebné.
Poslúži nielen ako zdravý dezert, ale tiež ako zdravé raňajky či snack. Toto cesto môžete použiť aj ako bezlepkový korpus na ovocné, prípadne iné torty. Koláč je šťavnatý, pevný, bohatý na draslík, horčík a skvele zasýti. 1 kúsok má len 140 kcal a 6 g bielkovín. Zdravý kokosovo-banánový koláč môžete podávať samostatne, alebo potretý orechovým maslom či kvalitným džemom.
Prečo rada využívam kokos v zdravých receptoch?
Okrem železa a horčíka (ktorého máme v potrave obvykle málo) obsahuje kokos aj iné minerály dôležité pre svalovú sústavu a kosti, napríklad vápnik a fosfor. Konzumácia kokosu pomáha pri nasledujúcich ťažkostiach: odvápnenie kostí, osteoporóza, bolesti pohybového systému spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým napätím, najmä bolesťami chrbta. Kokos tiež podporuje imunitný systém a trávenie, znižuje zlý cholesterol a normalizuje hladinu cukru v krvi. Pravidelným používaním strúhaného kokosu do jedál si zlepšíte celkové zdravie a preventívne sa uchránite od mnohých civilizačných chorôb.
Ingrediencie
- 3 veľké banány
- 4 vajcia
- 5 PL kokosu (odporúčam tento)
- 120g bieleho jogurtu
- mandle, kokos (posýpka) (odporúčam tieto)
Postup
- Banány si rozmixujeme spolu s vajíčkami, kokosom a jogurtom na jemné cesto bez hrudiek.
- Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej tortovej formy (s priemerom zhruba 23cm).
- Koláč môžeme posypať nadrobno nasekanými mandľami a kokosom.
- Pečieme 30 minút pri 220 stupňoch do zlatista.

Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 6 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 140 KCal | |
Sacharidy | 16 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 6 g | |
Tuky | 7 g |