Fit Recepty
Sleduj ma
Kórejské ryžové guľky plnené mäsom

Kórejské ryžové guľky plnené mäsom

Kórejské ryžové guľky plnené mäsom sú skvelým tipom, ak hľadáte jednoduchý recept z jazmínovej ryže a hovädzieho mäsa v ázijskom štýle. Nadýchaná ryža vytvorí jemný obal, vo vnútri sa ukrýva šťavnaté korenené mäso a celé to dopĺňa sezam s orieškovou arómou. Mňam! Výborný ryžový recept, hotový do 30 minút.

Tento recept je nielen chutný, ale aj nutrične vyvážený – hovädzie mäso dodá kvalitné bielkoviny a železo, jazmínová SOS ryža rýchlu energiu a jedinečnú arómu a semiačka zase vlákninu a chrumkavý kontrast.

Pri príprave sa riaďte jednoduchými tipmi:

  • ryža by mala byť teplá, nie horúca, aby sa dobre formovala,
  • ruky si navlhčite vodou alebo kvapkou sezamového oleja, aby sa ryža nelepila,
  • pri tvarovaní guľky stláčajte jemne, ale pevne, aby držali pokope, no neboli tvrdé.

Tip: Guľky môžete podávať teplé hneď po príprave alebo ich krátko zapiecť pri 180 °C, aby získali chrumkavú kôrku - či už v rúre, alebo teplovzdušnej fritéze. V takom prípade ale odporúčam neobaliť ich pred pečením v semiačkach. A ak máte doma zásobu morských rias, môžete ich nadrobno narezať a pridať do plnky k mäsu - pridáte tak do jedla extra umami chuť.

Plnené guľky sú ideálne ako obed, snack do práce či originálne pohostenie na párty. Náplne v nich si môžete obmieňať a vyskúšať napríklad aj náplň z tuniaka či kuracieho mäsa, prípadne zo zeleniny v kombinácii s tofu.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 250 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 PL oleja (napr. sezamový)
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL čili omáčky
  • 1/2 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
  • 1 PL sezamových semiačok
  • 1 PL černuchy siatej (alebo čierneho sezamu - voliteľné)
  • soľ (podľa chuti)
Fit recepty - Do 5 surovín

Postup

  1. Ryžu poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou. Potom ju zalejeme dvojnásobným objemom vody, zľahka osolíme a varíme približne 12 minút, kým nasiakne všetku vodu.
  2. Kým sa ryža varí, v hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme pomleté mäso, ktoré pomocou varešky rozbijeme na malé kúsky.
  3. Pridáme koreniny, sójovú omáčku, paradajkový pretlak, soľ a poriadne zamiešame.
  4. Mäso necháme dusiť (prikryté) približne 15 minút, pričom ho občas premiešame a v prípade potreby aj podlejeme vodou.
  5. Keď sú ryža aj mäso uvarené, ideme tvarovať guľky.
  6. Ruky si navlhčíme, dáme do nich trochu ryže, do ktorej urobíme priehlbinku a tú naplníme mäsom. Uzavrieme ďalšou dávkou ryže a vytvarujeme guľku. Tú následne obalíme v semiačkach.
  7. Postup opakujeme so zvyškom ryže a mäsa. Guľky podávame teplé.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal472 KCal
Sacharidy49 g
Vláknina1 g
Bielkoviny32 g
Tuky16 g
Fit Zmena 2025
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu