
Mrkvovo-hrášková polievka s cícerovými haluškami
Výborná mrkvovo-hrášková polievka, ktorú pozná asi každý. Čo môže potešiť žalúdok viac ako teplučký vývar zo zeleniny, a to najmä ak ide o kombináciu chutnej a zdravej mrkvy a hrášku. Túto polievku s haluškami som milovala najmä ako dieťa a dodnes z nej mám zakaždým radosť. Halušky som však vymenila za zdravšiu cícerovú verziu, aby z nej malo ešte väčšiu radosť aj moje telo.
Mrkvovo-hrášková polievka je jednoduchá a zdravá polievka plná zeleniny a vlákniny, s chutnými a výživnými cícerovými haluškami. Tie sme si už dávnejšie pripravovali ako hlavné jedlo v tomto recepte na cícerové halušky: Zdravé cícerové halušky bez múky . Majú jemne orieškovú chuť a sú plné bielkovín, vitamínov, minerálov a vlákniny. Sú taktiež bezlepkové a vhodné ako náhrada za klasické halušky pre všetkých celiatikov. U nás doma ich zbožňujeme a verím, že zachutia i vám. Môžete si tak pripraviť viac halušiek, časť použiť do tejto skvelej polievky a zvyšok podávať so zvolenou prílohou ako hlavné jedlo.
Na tejto nízkokalorickej polievke si pochutná každý priaznivec zdravej stravy ale aj všetky deti. Poznáte snáď niekoho, kto nemá rád mrkvu v polievke? Výborná sladkastá chuť mrkvy ale aj hrášku poteší chuťové poháriky každého člena rodiny a rozvonia celý váš byt. Dobrú chuť.
Ingrediencie
- 1kg mrkvy
- 400g hrášku
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL morskej soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- Na halušky:
- 1 hrnček cícerovej múky (odporúčam túto)
- 1/2 hrnčeka vody
- štipka soli
Postup
- Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska.
- V hlbokom hrnci si roztopíme maslo, na ktorom zľahka orestujeme nakrájanú mrkvu a následne ju zalejeme vodou tak, aby bolo celé množstvo mrkvy pod povrchom vody.
- Polievku osolíme, okoreníme, zakryjeme a varíme zhruba 8 minút.
- Následne do polievky pridáme hrášok, povaríme ešte 3-5 minút a odstavíme z tepla. Ak si želáme mať polievku hustejšiu, môžeme pomocou ponorného mixéra časť zeleniny rozmixovať.
- V miske si zmiešame cícerovú múku s vodou a soľou.
- Vzniknuté cesto hádžeme cez haluškovač do vriacej, osolenej vody a varíme, dokým halušky nevyplávajú navrch (cca 3 minúty).
- Hotové halušky precedíme a nakoniec pridáme do polievky.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 195 KCal | |
Sacharidy | 24 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 4 g |