
Pečené mrkvové karbonátky
Príprava nedeľného obeda nebola nikdy rýchlejšia, zdravšia a jednoduchšia. Statočne vyklepaný, v strúhanke obalený a na masti vyprážaný rezeň pokojne nahraďte mrkvovými karbonátkami a zaručujem vám, že sa nikto z pozvaných hostí sťažovať nebude a vaše bruško vám tiež s radosťou poďakuje.
Na toto chutné jedlo budete potrebovať iba zopár bežných surovín, ktoré máte pravdepodobne aj práve teraz u seba v kuchyni. Mrkva a cibuľa doplnia karbonátky o nevyhnutné vitamíny, horčík, železo a vápnik, čo pozitívne ocení vaše telo a celý organizmus. Po pridaní cesnaku sa zosilnia aj antibakteriálne a antivírusové účinky, takže ak ho máte radi, určite si ním karbonátky obohaťte. Vajíčko celú konzistenciu zocelí a doplní potrebnými bielkovinami. Tieto zdravé karbonátky sú nízkokalorické a vieme si ich pripraviť s pomocou cícerovej či ovsenej múky aj bez lepku.
Jednoduché mrkvové karbonátky si pripravíte bez vyprážania, a to pečením v rúre. Pokojne si k nim ako prílohu doprajte zeleninový šalát alebo zemiaky podľa chuti. Môžete ich konzumovať aj samostatne s cesnakovým, bylinkovým alebo iným obľúbeným dressingom. Pečené zeleninové karbonátky sú skvelou alternatívou chutného obeda alebo zdravej a výdatnej večere.
Ingrediencie
- 500g mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 PL celozrnnej/ovsenej/cícerovej múky (odporúčam túto)
- 1 ČL morskej soli
- 1 ČL majoránky
- ½ ČL mletého čierneho korenia
Postup
- Mrkvu nastrúhame na strúhadle, osolíme a následne ju podusíme na troche vody (zhruba 5 minút).
- Podusenú mrkvu precedíme a vytlačíme z nej vodu.
- Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a zmiešame ju spolu s mrkvou, prelisovaným cesnakom, korením, vajíčkami a zvolenou múkou.
- Cesto poriadne premiešame a necháme 10 minút odstáť.
- Následne z cesta tvarujeme karbonátky, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme ich 20-30 minút pri 190 stupňoch dohneda.

Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 8 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 52 KCal | |
Sacharidy | 6 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 3 g | |
Tuky | 1 g |