
Pečené zemiakové placky s kyslou kapustou
Fit pečené zemiakové placky s kyslou kapustou sú jednoduché bezmäsité jedlo, ktoré musí vyskúšať každý milovník jedál s kyslou kapustou. Zemiakovo-kapustové placky sú perfektné ako chutná večera či ľahší obed. A ten roztopený syr vo vnútri, mňam! Rozhodne sa zaradili medzi moje najobľúbenejšie recepty s kyslou kapustou.
Klasické zemiakové placky s kyslou kapustou sa zvyknú vyprážať. Ja som si ich však chcela pripraviť v takejto diétnejšej fit verzii, ktorá by bola stále chutná. A podarilo sa! Pečené zemiakové placky vyšli na jedničku a vôbec nie sú ochudobnené o skvelú chuť. V recepte môžete použiť buď celozrnnú špaldovú múku alebo pohánkovú múku, pre bezlepkovú verziu.
Ak náhodou nechcete použiť vajíčka, môžete si ich pripraviť aj bez nich. V takom prípade však budú tieto zemiakovo-kapustové placky veľmi tenké a nie tak nadýchané. Čo sa s nimi dá v takom prípade urobiť je, že si ich zrolujete a môžete si ich naplniť aj obľúbenou náplňou či dokonca bryndzou. Hodí sa k nim aj táto Zdravá tatárska omáčka z jogurtu .
Tieto pečené zemiakové placky s kyslou kapustou odporúčam podávať spolu s acidofilným mliekom alebo kefírom. Je to mňamka! Z uvedeného množstva surovín vám výjde 15 placiek, ktoré predstavujú 2 sýte porcie.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 5 nových zemiakov (500 g)
- 300 g kyslej kapusty
- 2 vajcia
- 150 g strúhanej mozzarelly (alebo iného syra)
- 50 g celozrnnej špaldovej alebo pohánkovej múky (odporúčam túto)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL soli
- štipka mletej rasce, mletého čierneho korenia a oregana
Postup
- Zemiaky v šupke uvaríme vo vriacej vode do mäkka (okolo 15-20 minút).
- Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a v miske ich roztlačíme dohladka.
- Pridáme k nim kyslú kapustu zbavenú nálevu aj všetky zvyšné suroviny a cesto dobre premiešame.
- Z hotového cesta tvarujeme pomocou lyžice alebo ruky malé placky s hrúbkou okolo 2 cm.
- Zemiakové placky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Placky pečieme 30-35 minút pri 190 stupňoch do zlatista, kým nebudú pevné.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 15 fašíriek |
Nutričné hodnoty/ 1 fašírka | ||
KCal | 73 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 2 g |