
Pečený losos s tzatziki a pšenom
Tento pečený losos chutí v kombinácii s pšenom a tzatziki omáčkou perfektne. Každému milovníkovi rýb sa teraz budú zbiehať slinky.
Losos je sám o sebe jemná, na jazyku sa rozplývajúca ryba s vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín. Tieto mastné kyseliny sú nápomocné pre imunitný aj obehový systém a prispievajú k hormonálnej rovnováhe. Možno aj preto sa človek cíti po tomto jedle tak blažene :)
Recept na domáce tzatziki sa vám určite zíjde aj pri iných jedlách. Tzatziki je omáčka rovnako jednoduchá na prípravu a pripomenie vám tú fantastickú dovolenku v Grécku.
Vyskúšajte pripraviť si tohto lososa s pšenom ako zdravý obed či večeru pre celú rodinku. Bielkovinami nabitý obed zaručí nasýtenie na dlhé hodiny bez pocitu ťažkosti na žalúdku. Ak chcete, môžete k hotovému jedlu podávať aj šalát. Dobrú chuť!
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 800 g filety z lososa
- 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1/2 ČL morskej soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL sójovej omáčky (odporúčam túto)
- na pšeno:
- 1,5 hrnčeka pšena (odporúčam toto)
- 3 hrnčeky zeleninového vývaru
- morská soľ (podľa potreby)
- na tzatziki omáčku:
- 1 menšia šalátová uhorka
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g gréckeho bieleho jogurtu
- 1 ČL octu
- morská soľ (podľa chuti)
- štipka mletého čierneho korenia
Postup
- Ako prvé si pripravíme tzatziki.
- Uhorku umyjeme a spolu so šupkou ju najemno nastrúhame.
- Nastrúhanú uhorku premiestnime do sitka, osolíme a po 5 minútach ju precedíme tak, aby sme sa zbavili čo najviac vody.
- Následne zmiešame precedenú uhorku s gréckym jogurtom, prelisovanými strúčikmi cesnaku, octom a na záver omáčku ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- Hotovú omáčku zatiaľ odložíme do chladničky.
- Do zapekacej misy poukladáme umyté filety z lososa, ktoré potrieme marinádou pripravenou zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, sójovej omáčky, horčice, soli a prelisovaných strúčikov cesnaku.
- Takto pripraveného lososa pečieme 15-20 minút pri 200 stupňoch.
- Pšeno prepláchneme a pridáme ho do vriaceho zeleninového vývaru.
- Pšeno dusíme na miernom plameni zhruba 15 minút, kým nepohltí všetku vodu.
- V prípade potreby ho ešte ku koncu dosolíme.
- Nakoniec lososa servírujeme spolu s uvareným pšenom, tzatziki omáčkou a napríklad aj šalátom.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 640 KCal | |
Sacharidy | 55 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 66 g | |
Tuky | 14 g |