
Domáce zdravé biscotti
Biscotti (nazývané aj cantucci) sú chrumkavé talianske keksíky, tradične vyrábané z múky, mandlí, vajec a cukru. Ich názov "biscotti" v sebe ukrýva aj ich výrobné tajomstvo, a tým je, že sú pečené na dvakrát. Prvýkrát v celku a druhýkrát nakrájané, aby sa dosiahol ten najlepší, chrumkavý efekt. Klasické biscotti sú však plné tuku, cukru a zbytočných kalórií, a preto som prišla s ich zdravou verziou. Predstavujem vám perfektné domáce zdravé biscotti!
Biscotti sú ako stvorené ako dezert či snack ku káve a čaju alebo na raňajky k mlieku. Ak máte radi chrumkavé sušienky, tento recept vám zaisto ulahodí. Zdravé biscotti sa úžasne hodia aj ako vianočný snack alebo dezert na príležitostné chrumkanie s rodinou.
Ovsenú múku si pripravíte jednoducho rozmixovaním či pomletím ovsených vločiek, mandľovú zase pomletím mandlí na jemnú múčku. Kokosový olej zabezpečí ich neodolateľnú chrumkavosť. Je tiež dôležité použiť sladidlo pevnej konzistencie, teda trstinový či kokosový cukor, prípadne xylitol, s ktorého pomocou si pripravíte ešte zdravšiu verziu tohto dezertu, bez cukru. S medom by ste totiž nedosiahli správnu konzistenciu.
Tieto perfektné, zdravé biscotti z ovsených vločiek a orechovej múky si isto zamilujete. Spríjemnite deň rodinke či kolegom a skúste im pripraviť tieto jednoduché, no delikátne biscotti.
Ingrediencie
- 300g ovsenej múky (rozmixovaných ovsených vločiek) (odporúčam tieto)
- 70g mandľovej múky (rozmixovaných mandlí) (odporúčam túto)
- 100g jablkového pyré (alebo 2 vajcia)
- 100g kokosového/trstinového cukru (odporúčam tento)
- 7 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL prášku do pečiva
- kúsky mandlí/čokolády/brusnice (voliteľné) (odporúčam tieto)
Postup
- V miske spolu zmiešame ovsenú múku, mandľovú múku, kokosový či trstinový cukor a prášok do pečiva.
- Následne do zmesi primiešame aj zvyšné ingrediencie a vypracujeme z nich tuhšie cesto.
- Z cesta vytvarujeme dva hrubšie a dlhšie vajce, ktoré uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Cestá pečieme 25 minút na 180 stupňoch.
- Po 25 minútach cestá vyberieme z rúry, nakrájame na tenšie biscotti a uložíme na jednu zo strán.
- Takto biscotti pečieme ďalších 10 minút.
- Po 10 minútach ich otočíme na druhú stranu a pečieme ešte 10 minút.
- Tip: Vychladnuté biscotti môžeme z jednej strany namočiť v tmavej čokoláde a nechať stuhnúť.
Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 25 kusov |
Nutričné hodnoty / 1 kus | ||
KCal | 110 KCal | |
Sacharidy | 13 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 2 g | |
Tuky | 6 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegánskeSnackZdravé vianočné receptyDezerty bez mliekaVegan snackVianočné recepty bez mlieka a laktózyVianočné recepty bez vajecOvsené recepty bez laktózy
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.