
Perfektný nepečený fit matcha cheesecake (zo zeleného čaju)
Je jedno, či matcha (zelený čaj) máte radi alebo nie, tento nepečený fit matcha cheesecake vám ulahodí v každom prípade. Je jednoduchý na prípravu, časovo nenáročný a obsahuje oveľa menej tuku a cukru ako klasické cheesecake-y. Nechajte sa zlákať, ak doma máte matcha prášok, tento krémový cheesecake z neho musíte skúsiť.
Korpus tohto cheesecake je sladený datľami a plnka medom, no ak si chcete množstvo sacharidov v koláči znížiť, môžete nahradiť med napríklad xylitolom. V krémovej náplni tohto koláča nájdete ukryté aj kokosové mlieko, ktoré robí spolu s mascarpone a tvarohom tento dezert výnimočne lahodným. Pre zníženie tuku v dezerte môžete mascarpone nahradiť za light cream cheese. Keďže však v náplni prevažuje nízkotučný tvaroh, dominantné sú bielkoviny a tuku z malého množstva mascarpone a kokosového mlieka sa báť nemusíte. V prípade záujmu môžete do náplne pridať aj odmerku proteínu, najlepšie v príchuti biela čokoláda (odporúčam tento) .
Tento nepečený fit matcha cheesecake, v ktorom sa spájajú chute zeleného čaju a kokosu stojí rozhodne za vyskúšanie a to najmä, ak radi skúšate nové chute.
Ingrediencie
- na korpus:
- 150 g ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 3 PL strúhaného kokosu (odporúčam tento)
- 2-3 PL vody
- 1 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 100 g datlí (odmočených aspoň hodinu v teplej vode) alebo datlovej pasty (odporúčam tieto)
- na plnku:
- 500 g tvarohu (nízkotučný, roztierateľný)
- 150 g mascarpone (prípadne light cream cheese)
- 1 kokosové mlieko v plechovke (450ml - iba stuhnutá časť z neho) (odporúčam toto)
- 4-5 PL medu (alebo xylitolu) (odporúčam tento)
- 20 g 100% želatíny
- 50 ml horúcej vody
- šťava z 1/2 citróna
- 1 ČL až 1 PL matcha prášku (podľa chuti) (odporúčam tento)
Postup
- Kokosové mlieko v plechovke dáme na noc do chladničky.
- Keď sú datle zmäknuté, precedíme ich a v sekáčiku či inom výkonnom mixéri ich rozmixujeme spolu s ostatnými surovinami na korpus. Vodu pridávame do cesta podľa potreby tak, aby nebolo príliš mokré ani mrvivé.
- Keď nám vznikne homogénne cesto, rukou ho ešte zjednotíme a následne zatlačíme na dno tortovej formy (s priemerom zhruba 18 cm).
- Vo väčšej miske si zatiaľ rozmiešame tvaroh s mascarpone, citrónovou šťavou, medom a následne primiešame aj tuhú časť z kokosového mlieka, ktorá sa nám v ňom cez noc vytvorila.
- V 50 ml horúcej vody si rozpustíme želatínu.
- Do želatíny pridáme dve lyžice krému a poriadne zamiešame.
- Vzniknutý želatínový krém poriadne vmiešame do zvyšného krému.
- Polovicu bieleho krému vylejeme na pripravený korpus a dáme ho do chladničky, dokým táto časť aspoň čiastočne nezatuhne.
- Do zvyšného krému zamiešame matcha prášok podľa chuti.
- Vzniknutý zelený krém opatrne vylejeme na prvú, stuhnutú vrstvu krému.
- Cheescekae uložíme do chladničky aspoň na 6 hodín a následne ho môžeme podávať poliaty horúcimi malinami a kokosom.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 219 KCal | |
Sacharidy | 28 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 10 g | |
Tuky | 8 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruBez orechovKokosZdravé dezerty bez cukruZdravé dezerty bez orechovDezerty s kokosomFitness ovsené recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.