Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Perfektný nepečený fit matcha cheesecake (zo zeleného čaju)

Perfektný nepečený fit matcha cheesecake (zo zeleného čaju)

Je jedno, či matcha (zelený čaj) máte radi alebo nie, tento nepečený fit matcha cheesecake vám ulahodí v každom prípade. Je jednoduchý na prípravu, časovo nenáročný a obsahuje oveľa menej tuku a cukru ako klasické cheesecake-y. Nechajte sa zlákať, ak doma máte matcha prášok, tento krémový cheesecake z neho musíte skúsiť.

Korpus tohto cheesecake je sladený datľami a plnka medom, no ak si chcete množstvo sacharidov v koláči znížiť, môžete nahradiť med napríklad xylitolom. V krémovej náplni tohto koláča nájdete ukryté aj kokosové mlieko, ktoré robí spolu s mascarpone a tvarohom tento dezert výnimočne lahodným. Pre zníženie tuku v dezerte môžete mascarpone nahradiť za light cream cheese. Keďže však v náplni prevažuje nízkotučný tvaroh, dominantné sú bielkoviny a tuku z malého množstva mascarpone a kokosového mlieka sa báť nemusíte. V prípade záujmu môžete do náplne pridať aj odmerku proteínu, najlepšie v príchuti biela čokoláda (odporúčam tento) .

Tento nepečený fit matcha cheesecake, v ktorom sa spájajú chute zeleného čaju a kokosu stojí rozhodne za vyskúšanie a to najmä, ak radi skúšate nové chute.

Ingrediencie

  • na korpus:
  • 150 g ovsených vločiek (odporúčam tieto)
  • 3 PL strúhaného kokosu
  • 2-3 PL vody
  • 1 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 100 g datlí (odmočených aspoň hodinu v teplej vode) alebo datlovej pasty (odporúčam tieto)
  • na plnku:
  • 500 g jemného tvarohu
  • 150 g mascarpone (prípadne light cream cheese)
  • 1 kokosové mlieko v plechovke (450ml - iba stuhnutá časť z neho) (odporúčam toto)
  • 4-5 PL medu (alebo xylitolu) (odporúčam tento)
  • 20 g 100% želatíny
  • 50 ml horúcej vody
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 ČL až 1 PL matcha prášku (podľa chuti) (odporúčam tento)

Postup

  1. Kokosové mlieko v plechovke dáme na noc do chladničky.
  2. Keď sú datle zmäknuté, precedíme ich a v sekáčiku či inom výkonnom mixéri ich rozmixujeme spolu s ostatnými surovinami na korpus. Vodu pridávame do cesta podľa potreby tak, aby nebolo príliš mokré ani mrvivé.
  3. Keď nám vznikne homogénne cesto, rukou ho ešte zjednotíme a následne zatlačíme na dno tortovej formy (s priemerom zhruba 18 cm).
  4. Vo väčšej miske si zatiaľ rozmiešame tvaroh s mascarpone, citrónovou šťavou, medom a následne primiešame aj tuhú časť z kokosového mlieka, ktorá sa nám v ňom cez noc vytvorila.
  5. V 50 ml horúcej vody si rozpustíme želatínu.
  6. Do želatíny pridáme dve lyžice krému a poriadne zamiešame.
  7. Vzniknutý želatínový krém poriadne vmiešame do zvyšného krému.
  8. Polovicu bieleho krému vylejeme na pripravený korpus a dáme ho do chladničky, dokým táto časť aspoň čiastočne nezatuhne.
  9. Do zvyšného krému zamiešame matcha prášok podľa chuti.
  10. Vzniknutý zelený krém opatrne vylejeme na prvú, stuhnutú vrstvu krému.
  11. Cheescekae uložíme do chladničky aspoň na 6 hodín a následne ho môžeme podávať poliaty horúcimi malinami a kokosom.
Čas prípravy20 minút
Výdatnosť8 krajcov
Nutričné hodnoty/ 1 krajec
KCal219 KCal
Sacharidy28 g
Vláknina3 g
Bielkoviny10 g
Tuky8 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu