
Šošovicové špagety s mletým morčacím mäsom a zeleninou
Opäť sa pýtate, čo zdravé si pripraviť na obed? Ak máte chuť na cestoviny, no chceli by ste si ich dopriať v nutrične hodnotnejšej a zdravšej verzii, skúste tieto výborné šošovicové špagety s mletým morčacím mäsom a zeleninou, v paradajkovej omáčke. Recept si isto obľúbite.
Chuťovo mi tento recept pripomenul chuť boloňských špagiet, avšak tento je v omnoho viac fit verzii. Ako zdroj mäsa použijeme (oproti hovädzine a bravčovine) menej kalorické morčacie stehná, k tomu pridáme kopec zeleniny a ešte aj strukovinové cestoviny.
Ak chcem bežne recept s cestovinami pozdvihnúť na ešte zdravší level, použijem namiesto klasických cestovín cestoviny vyrobené zo strukovín. Chutia veľmi dobre a sú omnoho nutrične hodnotnejšie. Tentokrát som si recept pripravila so šošovicovými špagetami zn. Sam Mills. Sú pripravené za 7 minút a po uvarení chutia neutrálne, žiadna chuť šošovice vás neprekvapí - aj vďaka tomu si ich viete bez problému pripraviť s rôznymi druhmi omáčok.
Do receptu som pridala aj 2 lyžice lahôdkového droždia pre chuť, ak ho ale doma nemáte, môžete ho vynechať. Odporúčam jedlo doplniť aj o kôpku bieleho jogurtu, ktorý omáčku úžasne osvieži a bude vďaka nemu aj viac krémová. Strúhaný syr mi tak v tomto jedle vôbec nechýbal.
Verím, že si na tomto fit recepte s cestovinami pochutíte a zároveň svojmu telu doprajete aj množstvo zdraviu prospešných látok.
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 250 g šošovicových cestovín (špagety) (odporúčam tieto)
- 300 g mletého morčacieho mäsa (stehno)
- 150 g paradajkového pretlaku v skle
- 200 g brokolice
- 1 cuketa
- 100 g baby špenátu
- 2 PL lahôdkového droždia
- 1 PL pizza korenia (alebo iného)
- 1/2 ČL soli
- biely jogurt na poliatie (voliteľné)
- 1 ČL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
Postup
- V hrnci si na rozpálenom olivovom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
- Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a chvíľu ich spolu popražíme. Potom pridáme mleté mäso, paradajkový pretlak a 3 minúty mäso miešame.
- Potom k nemu pridáme umytý špenát, nastrúhanú cuketu, nadrobno nakrájanú brokolicu, koreniny, soľ, lahôdkové droždie a mäsovú omáčku necháme variť pod pokrievkou približne 18 minút. Občas ju premiešame.
- Medzitým si necháme prevrieť vodu, ktorú zľahka osolíme a uvaríme v nej šošovicové špagety do mäkka (približne 7 minút).
- Hotové cestoviny precedíme a podávame spolu s uvarenou omáčkou. Jedlo odporúčam na záver poliať aj lyžicou bieleho jogurtu.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 576 KCal | |
Sacharidy | 72 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bielkoviny | 51 g | |
Tuky | 9 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyObedy a večereBez lepkuBez orechovZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereBezlepkové recepty s cuketou bez múkyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.