
Špaldovo-banánová torta
Vláčna špaldovo-banánová torta, ktorú si môžete pripraviť aj s proteínovým práškom a jednoducho tak zvýšiť obsah bielkovín vo svojom dezerte. Pripravte si ju aj s touto lahodnou škoricovo-orechovou polevou. Uvidíte, že sa po nej len tak zapráši.
Nutrične bohatá torta plná zdravých surovín? Áno, prosím! Táto zdravá torta zo špaldovej múky, banánov, jogurtu, sladená iba medom a obohatená o bielkoviny vďaka proteínovému prášku je ďalším príkladom toho, že zdravé dezerty sa dajú vyrobiť aj z jednoduchých surovín a môžu byť veľmi chutné. Príprava je opäť jednoduchá - všetky suroviny na cesto si spolu proste zmiešame a vzniknuté cesto upečieme.
Škoricovo-orechová poleva na tomto banánovom korpuse skutočne vynikne a budete sa po nej všetci oblizovať ešte aj za ušami. Príprava bude opäť veľmi zložitá - všetky suroviny spolu zmiešajte a pred podávaním ňou tortu polejte. Tento zdravý dezert zvládne pripraviť naozaj každý. Môžete si vyložiť nohy, vychutnať svoj obľúbený seriál a v kuchyni si zatiaľ môžu vaše deti, prípadne manžel, zlepšovať svoje kulinárne schopnosti.
Táto zdravá špaldovo-banánová torta naozaj stojí za vyskúšanie. Vychutnať si ju môžete aj na raňajky, perfektne sa totiž hodí ku káve a je dosť sýta.
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 1 hrnček špaldovej múky (odporúčam túto)
- 1 hrnček vanilkového proteínu (alebo 1 hrnček múky) (odporúčam tento)
- 2 zrelé banány
- 170g gréckeho jogurtu
- 150g jablkového pyré
- 3-4 PL medu (odporúčam tento)
- 2 vajcia
- 3-4 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- štipka škorice
- štipka prášku do pečiva
- na polevu:
- 200g gréckeho jogurtu
- 2 PL medu/javorového sirupu (odporúčam tento)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 40g pekanových orechov
Postup
- Banány si roztlačíme na pyré (prípadne ich rozmixujeme v mixéri) a zmiešame ich so všetkými ostatnými surovinami.
- Vzniknuté cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej formy (s priemerom zhruba 20cm) a koláč pečieme 30 minút pri 170 stupňoch.
- Po 30 minútach koláč prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 15 minút do zlatista.
- Medzičasom si pripravíme polevu rozmiešaním gréckeho jogurtu, medu, škorice a nadrobno nasekaných vlašských orechov.
- Hotový koláč necháme chvíľu vychladnúť a pred podávaním ho polejeme polevou.
- Koláč (bez polevy) skladujeme pri izbovej teplote.
Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 12 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 215 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 14 g | |
Tuky | 7 g |