
Studený zeleninovo-cestovinový šalát s tuniakom
Hľadáte recept na zdravý studený šalát plný bielkovín a s nízkym obsahom tuku? Šalát, ktorý chutí skvelo, zasýti no zároveň je ľahko stráviteľný? V takom prípade už nemusíte hľadať ďalej. Tento studený zeleninovo-cestovinový šalát s tuniakom je skvelý na obed, večeru alebo na stôl počas osláv či veľkých rodinných stretnutí. Je jednoduchý na prípravu a obsahuje ingrediencie, ktoré určite každý z vás má doma aj práve teraz.
Tento fit studený šalát obsahuje iba zeleninu a namiesto majonézy je v ňom použitý cottage cheese, ktorý dodá šalátu potrebnú krémovú konzistenciu, no zároveň ho zbytočne nezaťaží. Šalát je tak ľahšie stráviteľný a nemáte po ňom pocit, že o chvíľu prasknete. Cestoviny môžete zvoliť podľa vašej chuti, napríklad celozrnné, kukuričné či špaldové. Výberom správnych cestovín môžete vytvoriť bezvaječnú a bezlepkovú verziu tohto šalátu.
Tuniak obohacuje tento šalát o bielkoviny a omega 3 mastné kyseliny. Spolu s ostatnými ingredienciami tak vytvára nutrične vyvážené jedlo s nízkym obsahom tuku, ktoré máte navyše hotové do pol hodinky. Najťažšia časť receptu opäť spočíva iba v uvarení cestovín - všetky ostatné ingrediencie jednoducho primiešate a jedlo môžete ihneď podávať. Dochuťte si šalát podľa seba a uvidíte, že mu doma nikto neodolá.
Ingrediencie
- 100g celozrnných cestovín (odporúčam tieto)
- 150g tuniaka (vo vlastnej šťave alebo v olivovom oleji) (odporúčam tento)
- 2 hrste šalátu (záhradný, hlávkový, jarný..)
- 1 paradajka
- 80g kukurice
- 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 4 PL cottage cheese
- olivy (voliteľné)
- štipka morskej soli
- korenie podľa chuti
Postup
- Cestoviny uvaríme vo vode podľa návodu.
- Šalát a paradajku umyjeme, nakrájame nadrobno a dáme do misky kde ich zmiešame s kukuricou, cottage cheese a olivovým olejom.
- Do misky pridáme uvarené cestoviny, tuniaka zbaveného nálevu a šalát zamiešame.
- Nakoniec šalát dochutíme korením a morskou soľou podľa chuti.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 449 KCal | |
Sacharidy | 43 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 28 g | |
Tuky | 17 g |