
Zdravá čokoládová fitness torta "Čokoholik"
Výborná, jednoduchá a zdravá čokoládová fitness torta "Čokoholik" bez vajec a múky s avokádovo-kakaovým krémom. Je jemná, krémová a hlavne čokoládová! Určite si na nej pochutnajú všetci čokoholici ;)
Kto by to tušil, že zo surovín ako je mrkva, avokádo, ovsené vločky a banány môže vzniknúť takáto chutná torta, však? Nuž, presvedčte sa na vlastnej koži, táto fit torta totiž stojí za vyskúšanie. A verím, že ju nebudete robiť prvý a poslednýkrát. Torta obsahuje vďaka pridanému avokádu a banánom množstvo draslíka, vlákniny a je tiež skvelým zdrojom zdravých tukov. Táto torta je dokonca vhodná aj pre vegánov, neobsahuje totiž žiadne vajcia ani mliečne produkty. Mrkvu použite v recepte surovú a jablkové pyré môžete v prípade potreby nahradiť detskou výživou.
Dokonalá zdravá čokoládová poleva z avokáda dodáva torte finálny šmrnc a v spojení s banánmi či jahodami je priam návyková. Ak máte teda chuť na zdravý a nutrične hodnotný čokoládový dezert, ďalej už hľadať ani nemusíte. Pre nás je toto tá najlepšia zdravá čokoládová torta, určite tento recept vyskúšajte aj vy.
*Ak chcete znížiť množstvo sacharidov v torte, môžete namiesto trstinového cukru v kréme použiť 2 odmerky proteínového prášku (vanilkovej alebo čokoládovej príchute).
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 180g mrkvy
- 3 veľké zrelé banány
- 1/4 hrnčeka jablkového pyré
- 1/4 hrnčeka roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 hrnček vody
- 2 hrnčeky ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 1 hrnček kokosového alebo trstinového cukru (prípadne 1,5 hrnčeka xylitolu alebo dextrózy) (odporúčam tento)
- 3/4 hrnčeka kakaa (odporúčam toto)
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk
- štipka morskej soli
- 2 ČL kypriaceho prášku (alebo sódy bikarbóny)
- Na krém:
- 2 zrelé avokáda
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru* (odporúčam tento)
- 1/4 hrnčeka kakaa
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk (voliteľné)
- Na náplň:
- banán, jahody (alebo iné ovocie)
Postup
- Banány a mrkvu si v mixéri rozmixujeme na pyré.
- Ovené vločky rozmixujeme alebo pomelieme na múku.
- V miske si zmiešame vzniknuté pyré s ostatnými mokrými ingredienciami a následne do nich primiešame aj všetky ostatné suroviny.
- Cesto poriadne zamiešame a vylejeme do olejom vystriekanej alebo papierom na pečenie vystlatej tortovej formy (s priemerom zhruba 25cm).
- Tortu pečieme 40 minút na 180 stupňoch.
- Po dopečení tortu necháme vychladnúť a následne ju prerežeme na polovicu.
- Torta bude vnútri vláčna, teda ju režte opatrne.
- Krém si pripravíme rozmixovaním všetkých surovín na plnku v mixéri dohladka.
- Polovicu krému rozotrieme do vnútra torty, poukladáme naň zvolené ovocie a prikryjeme druhou časťou torty.
- Zvyšný krém rozotrieme po jej okrajoch a vrchu.
- Tortu je najlepšie nechať stuhnúť cez noc v chladničke.
Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 303 KCal | |
Sacharidy | 53 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 11 g |