
Zdravé banánovo ovsené muffiny
Vláčne, veľmi chutné, jednoduché a zdravé banánovo ovsené muffiny bez pridaného tuku, rafinovaného cukru a tiež bez múky. Vyskúšajte ich napríklad na raňajky, ako zdravú desiatu či dezert.
V recepte na tieto banánové fit muffiny použijeme namiesto múky ovsené vločky, ktoré sú bohaté na komplexné sacharidy, vďaka čomu uvoľňujú energiu do nášho organizmu postupne a nie nárazovo. Namiesto oleja zase zvolíme biely grécky jogurt, ktorý navyše muffiny obohatí o poriadnu dávku bielkovín. Na zriedenie cesta môžete použiť akékoľvek mlieko, či už klasické kravské alebo rastlinné. Určite ale použite čo najprezretejšie banány - muffiny tak budú mať jedinečnú banánovú chuť a navyše budete musieť použiť iba minimum medu. Muffiny si môžete pripraviť s vajíčkami alebo bez nich. Obe verzie sú skvelé a nie je na nich poznať takmer žiaden rozdiel.
Tieto zdravé banánovo ovsené muffiny sú pomerne nízkokalorické, a to aj vďaka ich nízkemu obsahu tuku. K ich príprave budete potrebovať iba pár minút času, 1 misku a voľne dostupné suroviny. Recept padne vhod najmä vtedy, keď neviete čo s prezretými banánmi. Ich chuť si môžete prispôsobiť vždy podľa seba, a to pridaním rôznych orieškov, kúskov čokolády, kokosu či sušeného ovocia, dokonca aj štipkou škorice.
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 2 hrnčeky ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 1 hrnček (220g) bieleho gréckeho jogurtu
- 2 zrelé banány
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 4-5 PL medu (alebo javorového sirupu) (odporúčam tento)
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 vajcia (voliteľné)
- kúsky horkej čokolády, orechy, hrozienka (voliteľné) (odporúčam tieto)
Postup
- Ovsené vločky si rozmixujeme na múku.
- V miske ich zmiešame s roztlačenými banánmi a následne so všetkými ostatnými surovinami.
- Do cesta tiež môžete pridať kúsky horkej čokolády, orechov či sušené hrozienka a brusnice.
- Vzniknuté cesto dávkujeme do formičiek na muffiny.
- Muffiny pečieme 20-25 minút na 200 stupňoch do zlatista.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 12 muffinov |
Nutričné hodnoty/ 1 muffin | ||
KCal | 105 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 2 g |