
Zdravý nepečený mrkvový zákusok
Recept na zdravý nepečený mrkvový zákusok je tu pre všetkých milovníkov mrkvových koláčov. Tento si však pripravíte veľmi rýchlo a jednoducho, bez pečenia a do 15 minút. A určite nevynechajte ani božskú kešu polevu, mňam!
Zákusok si pripravíte bez vajec, bez laktózy, a ak použijete bezlepkové ovsené vločky, tak bude aj bez lepku. Cesto koláča je sladené datlami, a ak v poleve nahradíte med napríklad stéviou či flavdops (odporúčam tieto) , vykúzlite si tak zákusok aj bez pridaného cukru.
Ak viete, že si váš mixér hravo neporadí so sušenými datlami, môžete ich predom aspoň na 30 minút namočiť do teplej vody, vďaka čomu zmäknú a budú sa dať jednoduchšie rozmixovať. Pamätajte, cesto na tento mrkvový koláč nemá byť úplne hladké, suroviny stačí rozmixovať najemno, aby sa prepojili (ako vidíte na fotke) - a na to vám najlepšie poslúži sekáčik na potraviny. Ak máte nádobku menšiu, môžete suroviny na cesto rozdeliť na dve časti, rozmixovať ich zvlášť a následne ich spolu prepojiť v miske.
Polevu z kešu orechov isto nevynechajte, zákusku totiž dodá neskutočnú chuť. Je ale potrebné, aby ste kešu orechy nechali cez noc namočené vo vode.
Ingrediencie
- Na cesto:
- 120 g nastrúhanej mrkvy
- 150 g datlí (odporúčam tieto)
- 120 g vlašských orechov (odporúčam tieto)
- 80 g strúhaného kokosu (odporúčam tento)
- 80 g ovsenej múky (alebo najemno rozmixovaných ovsených vločiek)
- 3 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1 ČL perníkového korenia
- Na polevu:
- 1 PL medu
- 70 g kešu orechov (namočených cez noc vo vode) (odporúčam tieto)
- vlašské orechy (na posýpku) (odporúčam tieto)
- 1 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 PL kokosového mlieka (prípadne iného)
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto spolu najemno rozmixujeme, ideálne v sekáčiku (odporúčam tento) .
- Vzniknuté, jemne lepivé cesto vtlačíme do formy vystlatej papierom na pečenie alebo alobalom (pre jednoduchšie vyberanie zákusku z formy).
- Kým si pripravíme polevu, môžeme cesto uložiť do mrazničky.
- Mixér umyjeme a následne v ňom rozmixujeme všetky suroviny na polevu.
- Polevu rozotrieme na pripravené cesto a koláč uložíme na niekoľko hodín do chladničky, prípadne mrazničky.
- Po aspoň 4 hodinách v chladničke zákusok nakrájame na 16 kúskov.
- Zákusok môžeme skladovať v chladničke alebo mrazničke, podľa požadovanej konzistencie.
Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 16 kusov |
Nutričné hodnoty / 1 kus | ||
KCal | 170 KCal | |
Sacharidy | 11 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 3 g | |
Tuky | 14 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruSnackKokosZeleninaZdravé dezerty bez cukruDezerty bez mliekaDezerty s kokosomOvsené recepty bez laktózy
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.