
Bulgur s makom, slivkami a jablkami
Miluješ mak? Tak určite neváhaj a vyskúšaj tento jednoduchý recept na šťavnatý bulgur v spojení so slivkami, jablkami a poriadnou dávkou maku. Podávať ho môžete ako hlavné jedlo, desiatu alebo na raňajky. Predstavujem vám ďalší zdravý, časovo nenáročný recept plný vitamínov, minerálov a v tomto prípade aj vlákniny - bulgur s makom, slivkami a jablkami.
Receptov s makom nie je nikdy dosť. Mak je bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu a omega 3. Obsahuje najmä množstvo vitamínov skupiny B a pomáha chrániť pred srdcovými i tráviacimi ťažkosťami. Aj keď má mak sladkastú chuť, perfektne sa hodí aj do slaných jedál, príkladom čoho je aj Makový coleslaw šalát . V tomto fit recepte však využijeme jeho chuť a zvýrazníme ju jablkami a sušenými slivkami. Verte mi, táto kombinácia s makom je neodolateľná.
Hotový bulgur s makom môžete podávať ešte teplý, ale výborný je aj po odležaní v chladničke. Môžete ho podávať aj zmiešaný s jogurtom či tvarohom - bude ešte krémovejší a jemnejší. Vychutnajte si tento zdravý bulgur s ovocím a makom na raňajky alebo kedykoľvek počas dňa. Dostatočne vás zasýti aj na obed či večeru.
Ingrediencie
- 1/2 hrnčeka celozrnného bulguru (odporúčam tento)
- 1 hrnček vody
- 2 jablká
- 100g sušených sliviek
- 50g pomletého maku
- 2 PL medu (odporúčam tento)
- jogurt (voliteľné)
Postup
- Bulgur zalejeme vodou a uvaríme do mäkka.
- Jablká očistíme a najemno nastrúhame.
- Sušené slivky nakrájame na malé kúsky.
- Uvarený bulgur zmiešame s nastrúhanými jablkami, nakrájanými slivkami, medom, makom a v prípade záujmu aj s jogurtom.
- Bulgur môžeme podávať teplý alebo studený.
Čas prípravy | 22 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 339 KCal | |
Sacharidy | 55 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 8 g |