
Celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom
Chutný a zdravý domáci celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom, ktorý vás zasýti na dlhé hodiny. Doprajte si ho spolu s roztierateľnou nivou, sušenými paradajkami, avokádom či vašou obľúbenou zdravou pomazánkou. Je vynikajúci! Vďaka ľanovej múke obsahuje veľa vlákniny a bielkovín a len veľmi málo tuku. Ak obľubujete vôňu domáceho chleba, tento recept musíte vyskúšať.
Prečo je ľanová múka zdravá?
Pri výrobe ľanovej múky sa z ľanových semien za studena vylisuje olej a zvyšok sa pomelie na jemnú múku, ktorá je výborným zdrojom bielkovín, čo ocenia najmä vegáni, vegetariáni a športovci. Je vhodná na sladké aj slané pečenie a zahusťovanie – absorbuje veľa vody a tukov. Najlepší výsledok dosiahnete, ak ju v recepte zmiešate aj s inou múkou. Samostatne sa môže použiť napríklad na prípravu ľanového chleba. Vyniká najmä vysokým obsahom vlákniny, omega 3 mastných kyselín, fytoestrogénov (lignan). Konzumácia veľkého množstva ľanovej múky môže mať kvôli vysokému obsahu vlákniny preháňajúce účinky, preto sa odporúča aj pri liečbe zápchy.
100g obsahuje približne: 275 kcal, 26g bielkovín, 2g sacharidov, 40g vlákniny, 17g tuku.
Určite neváhajte a pripravte si tento jednoduchý domáci celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom. 1 hrnček = 250 ml.
Ingrediencie
- 2,5 hrnčeka celozrnnej múky (pšeničnej alebo špaldovej) (odporúčam túto)
- 1 hrnček ľanovej múky
- 1 hrnček teplej vody
- 1 ČL morskej soli
- 1 ČL rozmarínu
- na kvások:
- 1/2 hrnčeka teplej vody
- 1 PL instantného droždia
- 1 ČL trstinového cukru
Postup
- Najprv si pripravíme kvások.
- Vo väčšej mise zmiešame teplú vodu s lyžičkou trstinového cukru a lyžicou instantného droždia.
- Zmes necháme 5 minút odstáť na teplom mieste.
- Následne do pripraveného a napučaného kvásku primiešame ostatné suroviny a cesto poriadne vymiesime.
- Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 40 minút na teplom mieste.
- Cesto znova vymiesime a prikryté necháme kysnúť ešte 30-50 minút.
- Nakysnuté cesto uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie do tvaru bochníka, alebo ho dáme piecť vo forme na chlieb.
- Chlieb pečieme 45 minút na 180 stupňoch.
- Dĺžku pečenia si môžete prispôsobiť v závislosti od výkonnosti vašej rúry.
Čas prípravy | 145 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 165 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 3 g |