
Cibuľový koláč s tuniakom
Chceli by ste rozveseliť svoj jedálniček a skúsiť nový recept na večeru či víkendové raňajky, ktorý je aj zdravý? Vyskúšajte tento chutný cibuľový koláč s tuniakom a olivami, ktorý ponúka aj vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Okrem toho je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, vďaka tuniaku aj omega 3 mastných kyselín.
Tento cibuľovo-tuniakový koláč si pripravíte raz-dva, dokonca i príprava cesta je veľmi jednoduchá. Stačí spolu zmiešať múku s jogurtom, soľou a olivovým olejom a dať ho piecť. V polovici pečenia na cesto už len poukladáte oblohu a slaný koláč dáte znova zapiecť. Nemusíte sa tak báť žiadneho zdĺhavého kysnutia či špeciálnych príprav.
V recepte som použila filety z tuniaka značky Sun&Sea. Za seba môžem povedať, že tento tuniak je doposiaľ môj úplný favorit. Je balený v skle a už na pohľad môžete vidieť, že ide o kvalitné časti tuniaka. Na tento slaný koláč si ho môžete poukladať po filetách, alebo ho trochu rozmrviť. Z uvedeného množstva surovín vám výjdu 3 sýte porcie.
Chcete si recept do budúcna pripraviť aj v inej verzii? Na cesto môžete poukladať napríklad aj huby, rôznu inú zeleninu, syr alebo aj kuracie mäso. Prajem vám dobrú chuť :)
Ingrediencie
- na cesto:
- 200 g celozrnnej hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
- 1/2 ČL soli
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 PL olivového oleja
- na oblohu:
- hrsť cherry paradajok
- 1 ČL olivového oleja
- 200 g tuniakových filiet vo vlastnej šťave (odporúčam tento)
- 1 veľká červená cibuľa
- 70 g čiernych olív
- hrsť čerstvých byliniek
Postup
- Suroviny na cesto si spolu poriadne zmiešame v miske.
- Vzniknuté husté cesto vylejeme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme ho 10 minút pri 175 stupňoch.
- Po 10 minútach cesto vyberieme, potrieme ho olivovým olejom rozmiešaným s popučenými cherry paradajkami.
- Potom naň poukladáme nakrájanú cibuľu, kúsky tuniaka, čierne olivy a cherry paradajky na ozdobu.
- Cesto pečieme ešte 10 minút pri rovnakej teplote. Po dopečení na cibuľový koláč poukladáme aj čerstvé bylinky a podávame ho ideálne teplý.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 405 KCal | |
Sacharidy | 48 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bielkoviny | 26 g | |
Tuky | 10 g |