
Citrónový koláč z kokosovej múky (bezlepkový)
Priznám sa, že keď som začala pripravovať tento bezlepkový citrónový koláč, ani som len netušila ako chutný a zaujímavý dezert z toho vznikne. Doma sa po ňom len tak zaprášilo - je úžasne osviežujúci a vláčny. Preto varujem dopredu, na posedenie sa dajú zjesť kľudne aj tri kúsky ;)
Vo svojej podstate je tento zdravý citrónový koláč veľmi jednoduchý recept, ktorý hravo zvládne určite každý z vás. Na osladenie citrónového koláča som použila xylitol, no použiť môžete aj iné sypké sladidlo. Na umocnenie karamelovej chuti pokojne použite kokosový cukor. Kokosovú múku môžete v krajnom prípade nahradiť inou múkou, avšak budete jej potrebovať pridať o čosi viac. Kokosová múka totiž nasaje viac vody a pri pečení s ňou je tiež dobré použiť viac vajec, ako pri zákuskoch pripravených z iných druhov múky. Veľkou výhodou tohto koláča s citrónom je aj to, že je bez lepku. Vychutnať si ho tak môžu bez obáv aj celiatici či tí, ktorým nerobí lepok dobre.
Koláč som pripravovala v 6 menších zapekacích miskách, použiť však môžete napríklad aj ramekiny alebo jednu stredne veľkú zapekaciu formu vystriekanú olejom (kúpite tu) .
Pred podávaním je vhodné počkať približne 15-20 minút, kým koláč vychladne. Nám chutil priamo zo zapekacej misky, no dal sa z nej aj pekne vybrať. Myslím si, že v chladničke by vydržal aj 3 dni, ale kto by ho tam už len tak dlho nechával, no nie?
Ingrediencie
- 3 veľké vajcia
- 180 ml mlieka izbovej teploty
- 30 g kokosového oleja alebo masla (odporúčam tento)
- citrónová kôra z 1 citróna
- 100 ml citrónovej šťavy
- 1 ČL vanilkového extraktu (odporúčam tento)
- 6 PL kokosovej múky (odporúčam túto)
- štipka soli
- 4 PL + 2 PL xylitolu (prípadne trstiového cukru) (odporúčam tento)
Postup
- Začneme tým, že si vyšľaháme bielka z 3 vajec šľahačom približne 1 minútu.
- Pridáme 2 PL trstinového cukru a vyšľaháme na tuhší sneh. Odložíme stranou.
- V druhej mise si metličkou ručne vyšľaháme 3 vaječné žĺtka s mliekom, kokosovým olejom, citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom.
- Pridáme soľ a cukor, zašľaháme.
- Nakoniec pridávame postupne aj múku, kým nám nevznikne hustejšie cesto.
- Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z vaječných bielkov.
- Jednotlivé zapekacie misky si potrieme kokosovým olejom a nadávkujeme do nich cesto do približne ¾ výšky misky.
- Tie následne vložíme do hlbšej zapekacej misy, ktorú naplníme vodou do asi polovice výšky zapekacích misiek. Dávajte pozor, aby sa vám voda z vodného kúpeľa nedostala pri nalievaní aj dnu do misiek.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 40-45 minút. Pred podávaním necháme koláčiky vychladnúť.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 160 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 9 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Zdravé dezertyVajciaZdravé dezerty bez múky a lepkuDezerty s vysokým obsahom vlákninySnack bez lepkuZdravé recepty s kokosom bez cukruBezlepkové recepty s vajíčkami
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.