Fit Recepty
Sleduj ma
Citrónový koláč z kokosovej múky (bezlepkový)

Citrónový koláč z kokosovej múky (bezlepkový)

Priznám sa, že keď som začala pripravovať tento bezlepkový citrónový koláč, ani som len netušila ako chutný a zaujímavý dezert z toho vznikne. Doma sa po ňom len tak zaprášilo - je úžasne osviežujúci a vláčny. Preto varujem dopredu, na posedenie sa dajú zjesť kľudne aj tri kúsky ;)

Vo svojej podstate je tento zdravý citrónový koláč veľmi jednoduchý recept, ktorý hravo zvládne určite každý z vás. Na osladenie citrónového koláča som použila xylitol, no použiť môžete aj iné sypké sladidlo. Na umocnenie karamelovej chuti pokojne použite kokosový cukor. Kokosovú múku môžete v krajnom prípade nahradiť inou múkou, avšak budete jej potrebovať pridať o čosi viac. Kokosová múka totiž nasaje viac vody a pri pečení s ňou je tiež dobré použiť viac vajec, ako pri zákuskoch pripravených z iných druhov múky. Veľkou výhodou tohto koláča s citrónom je aj to, že je bez lepku. Vychutnať si ho tak môžu bez obáv aj celiatici či tí, ktorým nerobí lepok dobre.

Koláč som pripravovala v 6 menších zapekacích miskách, použiť však môžete napríklad aj ramekiny alebo jednu stredne veľkú zapekaciu formu vystriekanú olejom (kúpite tu) .

Pred podávaním je vhodné počkať približne 15-20 minút, kým koláč vychladne. Nám chutil priamo zo zapekacej misky, no dal sa z nej aj pekne vybrať. Myslím si, že v chladničke by vydržal aj 3 dni, ale kto by ho tam už len tak dlho nechával, no nie?

Ingrediencie

  • 3 veľké vajcia
  • 180 ml mlieka izbovej teploty
  • 30 g kokosového oleja alebo masla (odporúčam tento)
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 6 PL kokosovej múky (odporúčam túto)
  • štipka soli
  • 4 PL + 2 PL xylitolu (prípadne trstiového cukru) (odporúčam tento)

Postup

  1. Začneme tým, že si vyšľaháme bielka z 3 vajec šľahačom približne 1 minútu.
  2. Pridáme 2 PL trstinového cukru a vyšľaháme na tuhší sneh. Odložíme stranou.
  3. V druhej mise si metličkou ručne vyšľaháme 3 vaječné žĺtka s mliekom, kokosovým olejom, citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom.
  4. Pridáme soľ a cukor, zašľaháme.
  5. Nakoniec pridávame postupne aj múku, kým nám nevznikne hustejšie cesto.
  6. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z vaječných bielkov.
  7. Jednotlivé zapekacie misky si potrieme kokosovým olejom a nadávkujeme do nich cesto do približne ¾ výšky misky.
  8. Tie následne vložíme do hlbšej zapekacej misy, ktorú naplníme vodou do asi polovice výšky zapekacích misiek. Dávajte pozor, aby sa vám voda z vodného kúpeľa nedostala pri nalievaní aj dnu do misiek.
  9. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 40-45 minút. Pred podávaním necháme koláčiky vychladnúť.
Čas prípravy60 minút
Výdatnosť6 porcií
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal160 KCal
Sacharidy19 g
Vláknina3 g
Bielkoviny5 g
Tuky9 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu