Fit Recepty
Sleduj ma
Dusené hovädzie mäso s kyslou kapustou

Dusené hovädzie mäso s kyslou kapustou

Hovädzie mäso v spojení s kyslou kapustou je podľa mňa perfektná kombinácia. A do toho kúsky sušených sliviek, to je nebíčko v papuľke. Pripravte si na obed toto chutné dusené hovädzie mäso s kyslou kapustou a pochutnajte si tiež.

Hovädzie mäso je skvelým zdrojom bielkovín, železa a zinku a obsahuje menej tuku v porovnaní s bravčovým mäsom. V zdravom jedálničku by teda určite nemalo z času na čas chýbať. Vo svojich fit receptoch používam chudšie hovädzie mäso, ako napríklad roštenku, sviečkovicu či stehno. V tomto konkrétnom recepte používam stehno.

O zdravotných benefitoch kyslej kapusty snáď netreba ani hovoriť. Varená kyslá kapusta je lepšie stráviteľná a aj napriek tepelnému spracovaniu si zachováva dostatočné množstvo vlákniny, vitamínov, minerálov a pomáha v črevách vytvoriť správnu mikroflóru. Pozor však, ak trpíte histamínovou intoleranciou, v tom prípade pre vás nebude tou najlepšou voľbou.

Recept ponúka tiež slušné nutričné hodnoty, obsahuje iba 290 kcal a 31 g bielkovín na porciu. Jedlo môžete podávať buď samostatne, s celozrnným pečivom, domácim celozrnným knedlíkom či inou obľúbenou prílohou.

Skvelý tip na zdravý víkendový obed, čo poviete?

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel - obsahuje až 165 zdravých receptov na každý deň (kúpite tu).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 500g hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 800-900g kyslej kapusty
  • 2 PL avokádového/kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 50g sušených sliviek
  • 250g šampiňónov (voliteľné)
  • 2 PL červenej papriky
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL rasce
  • 1-2 ČL morskej soli
  • 700ml vody
Fit recepty - Do 5 surovín

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak.
  2. Keď cibuľa chytá hnedú farbu, pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso a zamiešame.
  3. Mäso okoreníme, osolíme a opekáme ešte zhruba 5 minút.
  4. Následne mäso podlejeme 300ml vody, pridáme k nemu nasekané slivky, prepláchnutú kapustu a ak chceme, pridáme aj narezané šampiňóny.
  5. Všetko spolu dobre premiešame, hrniec prikryjeme a mäso s kapustou dusíme 30-40 minút.
  6. Medzičasom ho skontrolujeme, premiešame a ak treba, prilejeme trochu vody, aby sa mäso s kapustou nepripálilo.
  7. Hotové mäso s kapustou servírujeme buď samostatne, alebo s opečeným celozrnným pečivom potretým cesnakom, prípadne s inou oblohou.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal290 KCal
Sacharidy10 g
Vláknina6 g
Bielkoviny31 g
Tuky12 g
Fit Zmena 2025
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu