
Dusené hovädzie mäso s kyslou kapustou
Hovädzie mäso v spojení s kyslou kapustou je podľa mňa perfektná kombinácia. A do toho kúsky sušených sliviek, to je nebíčko v papuľke. Pripravte si na obed toto chutné dusené hovädzie mäso s kyslou kapustou a pochutnajte si tiež.
Hovädzie mäso je skvelým zdrojom bielkovín, železa a zinku a obsahuje menej tuku v porovnaní s bravčovým mäsom. V zdravom jedálničku by teda určite nemalo z času na čas chýbať. Vo svojich fit receptoch používam chudšie hovädzie mäso, ako napríklad roštenku, sviečkovicu či stehno. V tomto konkrétnom recepte používam stehno.
O zdravotných benefitoch kyslej kapusty snáď netreba ani hovoriť. Varená kyslá kapusta je lepšie stráviteľná a aj napriek tepelnému spracovaniu si zachováva dostatočné množstvo vlákniny, vitamínov, minerálov a pomáha v črevách vytvoriť správnu mikroflóru. Pozor však, ak trpíte histamínovou intoleranciou, v tom prípade pre vás nebude tou najlepšou voľbou.
Recept ponúka tiež slušné nutričné hodnoty, obsahuje iba 290 kcal a 31 g bielkovín na porciu. Jedlo môžete podávať buď samostatne, s celozrnným pečivom, domácim celozrnným knedlíkom či inou obľúbenou prílohou.
Skvelý tip na zdravý víkendový obed, čo poviete?
Ingrediencie
- 500g hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 800-900g kyslej kapusty
- 2 PL avokádového/kokosového oleja (odporúčam tento)
- 50g sušených sliviek
- 250g šampiňónov (voliteľné)
- 2 PL červenej papriky
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL rasce
- 1-2 ČL morskej soli
- 700ml vody
Postup
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak.
- Keď cibuľa chytá hnedú farbu, pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso a zamiešame.
- Mäso okoreníme, osolíme a opekáme ešte zhruba 5 minút.
- Následne mäso podlejeme 300ml vody, pridáme k nemu nasekané slivky, prepláchnutú kapustu a ak chceme, pridáme aj narezané šampiňóny.
- Všetko spolu dobre premiešame, hrniec prikryjeme a mäso s kapustou dusíme 30-40 minút.
- Medzičasom ho skontrolujeme, premiešame a ak treba, prilejeme trochu vody, aby sa mäso s kapustou nepripálilo.
- Hotové mäso s kapustou servírujeme buď samostatne, alebo s opečeným celozrnným pečivom potretým cesnakom, prípadne s inou oblohou.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 290 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 31 g | |
Tuky | 12 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízky obsah sacharidovBez laktózyBez vajecHovädzie mäsoObed a večera bez múkyLow carb recepty na obedy a večereBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruLow carb recepty s hovädzím mäsomFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.