
Fit medový koláč
Chutný, fit medový koláč na spôsob známej Marlenky, v zdravšom a odľahčenejšom prevedení. Ak ste milovníkom orechov a medu, nič lepšie ako tento jednoduchý recept na fit medový koláč bez múky ste ani nemohli nájsť. Navyše má tento koláč vysoký obsah bielkovín a je sladený medom, takže si ho môžete vychutnať s pokojným svedomím.
Tento zdravý medovo orechový koláč máte hotový do hodiny a budete len dúfať, aby ste ho do hodiny aj celý nezjedli. Je skutočne vynikajúci. Korpus sa skladá iba zo zdravých a výživných ovsených vločiek pomletých na múku, vlašských orechov bohatých na zdravé tuky a minerály, z medu, vajíčka, mlieka (môžete použiť kravské alebo rastlinné mlieko podľa vášho výberu) a škorice pre dokonalú chuť aj vôňu. Toto voňavé cesto spolu s tvarohovo-medovou plnkou je skutočne geniálnym zákuskom ku poobedňajšej káve alebo len tak, počas víkendu. V prípade, že by sa vám zdala tvarohová náplň suchá, môžete ju rozmiešať s trochou gréckeho jogurtu.
Fit medový koláč pokojne podávajte samostatne - naozaj mu nič viac nechýba. Iba ak tá káva alebo čaj :)
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- Cesto:
- 2,5 hrnčeka ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 0,5 hrnčeka vlašských orechov (odporúčam tieto)
- 2-3 PL medu (odporúčam tento)
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka
- 1/2 ČL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- Plnka:
- 400 g jemného tvarohu
- 3 PL medu/stévie (odporúčam tento)
- Posýpka:
- 30 g vlašských orechov (odporúčam tieto)
- upečené cesto (kúsok)
Postup
- Ovsené vločky rozmixujeme alebo pomelieme spolu s vlašskými orechmi na múku.
- Následne k tejto múke primiešame všetky zvyšné suroviny na cesto.
- Formu (s rozmermi približne 25 x 25 cm) vyložíme papierom na pečenie a vylejeme do nej tretinu dávky cesta.
- Cesto pečieme 10 minút pri 180 stupňoch.
- To isté zopakujeme so zvyšnými dvoma tretinami cesta.
- Upečené cesto necháme vychladnúť a následne každý štvorec prekrojíme na polovicu - dostaneme tak vyšší koláč. Tento krok je voliteľný.
- Trochu cesta si odložíme bokom na posýpku.
- Krém si pripravíme jednoducho zmiešaním tvarohu a medu (prípadne stévie) dohromady.
- Vychladené časti korpusu vrstvíme striedavo s tvarohovým krémom.
- Vrch potrieme poslednou vrstvou krému a nakoniec ho posypeme nadrobno nasekanými orechmi a namrveným cestom.
- Koláč dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny.

Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 209 KCal | |
Sacharidy | 24 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 10 g | |
Tuky | 9 g |