
Fit pirohy
Chuť na tradičné slovanské pirohy máme občas všetci. Žiada sa nám pripraviť si domáce jedlo ako od babičky a potešiť tak svoje klasické chute. V prípade, že sa túžite pohostiť zdravšou a ľahšou alternatívou, je tu práve pre vás recept na jednoduché fit pirohy.
Pirohy sú tradičným slovanským jedlom, ktoré vymysleli už naše staré mamy, aby zasýtili hladné žalúdky ťažko pracujúcich mužov na poli. Pripravujú sa tradične z bielej múky, zemiakov a vajíčka. Plnené sú zväčša bryndzou, zemiakmi alebo kombináciou tvarohu, lekváru či maku. Dnes už muži ťažko pracujú skôr v kancelárii, takže im zdravšia alternatíva pirohov len prospeje.
Tieto zdravé pirohy prinášajú nový rozmer do tradičnej receptúry. Aby sme dosiahli zdravší, ale stále chutný efekt - polovicu množstva pridanej múky nahradíme cícerovou múkou a druhú polovicu dosypeme celozrnnou múkou. Zmiešaním týchto dvoch múk získajú pirohy kvalitnejšie nutričné hodnoty, ktoré obohatia práve ich konzumentov. Zvýši sa obsah proteínu, zníži obsah lepku a môžeme sa tešiť aj z bohatšej nádielky vitamínov a minerálov.
Fit pirohy si môžete naplniť podľa vlastnej fantázie, odporúčam vyskúšať ich s džemom alebo tvarohom. Chutia naozaj výborne!
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 250 g cícerovej múky (odporúčam túto)
- 250g celozrnnej múky (ražnej) (odporúčam túto)
- 1 vajce (voliteľné)
- kvalitný džem a tvaroh (prípadne iná náplň)
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka.
- Po uvarení ich zbavíme šupky a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Z nastrúhaných zemiakov bude cesto vláčne.
- Pridáme k nim vajce, obe múky a vypracujeme cesto bez hrudiek, ktoré sa nelepí na ruky.
- Ak treba, pridajte ešte trochu viac múky.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske (na hrúbku približne 3mm) a vykrajujeme z neho časti okrúhlou formičkou.
- Každý kúsok naplníme džemom/tvarohom alebo inou zvolenou náplňou a piroh zlepíme.
- Pirohy následne varíme v osolenej vode asi 5-7 minút, pokým nevyplávajú na povrch.
- Precedíme, naservírujeme a ozdobíme jogurtom, ovocím, škoricou (v sladkej podobe) a bryndzou/kyslou smotanou a cibuľkou (v slanej podobe).

Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 5 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 538 KCal | |
Sacharidy | 91 g | |
Vláknina | 18 g | |
Bielkoviny | 21 g | |
Tuky | 5 g |