
Fit zeleninová musaka
Fit zeleninová musaka bez mäsa je odľahčená verzia klasickej musaky, plná zeleniny. Verím, že si tento recept nájde svojich priaznivcov snáď v každej domácnosti.
Základ musaky (moussaky) tvoria zemiaky a baklažán. Namiesto mäsovej plnky si však pripravíme zeleninovú zmes, ktorú správne dochutíme koreninami a verím, že mäso vám v tejto verzii musaky chýbať vôbec nebude. Kto by si však chcel túto zeleninovú musaku pripraviť s mäsom, môže do zeleninovej zmesi pokojne pridať aj mleté hovädzie mäso.
V tomto recepte sa môžete tešiť na kopec zeleniny a skvelých chutí. Nedajte sa odradiť dlhším zoznamom surovín ani postupom, recept je to skutočne jednoduchý, aj keď oproti mojim bežným fit receptom je o čosi zdĺhavejší na prípravu. Ale poviem vám, výsledok stojí za to! Fit zeleninová musaka sa môže popýšiť svojím nízkym obsahom kalórií a na druhej strane poteší aj množstvom vlákniny a celkom slušným podielom bielkovín, a to aj napriek tomu, že je bez mäsa. Bešamelová omáčka s parmezánom je ako čerešnička na torte. Isto ju nevynechajte.
Ak máte radi zeleninové jedlá, tak túto bezmäsitú musaku so zeleninou rozhodne nevynechajte zo svojho jedálnička.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 500 g mrkvy
- 500 g bielej tekvice (obyčajná alebo patizón)
- 500 g baklažánu
- 400 g zemiakov
- 400 g paradajkového pyré
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1/4 ČL bieleho korenia
- 1 ČL sušeného oregana
- na bešamel:
- 2 PL masla
- 3 PL špaldovej múky (prípadne inej)
- 350 ml polotučného mlieka
- 80 g strúhaného parmezánu
Postup
- Mrkvu a tekvicu očistíme, tekvicu zbavíme semiačok a nastrúhame ich najemno.
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
- Pridáme nastrúhanú zeleninu a 2 minúty miešame.
- Následne zeleninu osolíme, okoreníme, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a zalejeme paradajkovým pyré. Za občasného miešania ju varíme do mäkka, približne 15 minút.
- Medzičasom si očistíme zemiaky a nakrájame ich na tenké plátky (s hrúbkou okolo 0,5 cm).
- Zemiaky poukladáme na spodok zapekacej formy (s rozmermi okolo 35 x 20 cm).
- Na vrstvu zemiakov poukladáme umytý a tiež na tenko nakrájaný baklažán.
- Na baklažánovú časť navrstvíme uvarenú mrkvovo-tekvicovú zmes a poriadne ju špatuľou zatlačíme a zarovnáme.
- Mlieko si rozmiešame v hrnčeku spolu s 2 lyžicami múky.
- V menšom hrnci si rozpustíme maslo a následne k nemu pridáme mliečnu zmes.
- Bešamel povaríme 2 minúty a následne do neho prisypeme aj strúhaný parmezán. Miešame ho do zhustnutia a necháme ho prevrieť.
- Hotový bešamel vylejeme na vrch musaky.
- Musaku prikryjeme zvrchu alobalom a pečieme ju 45-50 minút pri 220 stupňoch. Po pol hodine môžeme dať alobal dole.
Čas prípravy | 80 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 493 KCal | |
Sacharidy | 55 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bielkoviny | 20 g | |
Tuky | 17 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeBez vajecTekvicové receptyBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruFitness recepty s tekvicouDiétne tekvicové receptyFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.