
Fit zemiakový koláč
Fit zemiakový koláč - jednoduchý recept na rýchlu večeru či obed zo zemiakov. Je dosť sýty, no za to pomerne diétny a nízkokalorický. Poteší aj jeho vyšší obsah bielkovín. Ak milujete zemiaky na akýkoľvek spôsob, určite tento chutný recept vyskúšajte. A odporúčam pridať aj šampiňóny!
Tento zemiakový koláč je tiež ľahko prenosný, preto si ho so sebou môžete jednducho pribaliť na obed do práce alebo školy. Je celkom rýchly na prípravu a nie je ani náročný na suroviny, všetky sú bežne dostupné. S pohánkovou múkou si jednoducho vytvoríte bezlepkovú berziu tohto zemiakového koláča, no v prípade potreby ju môžete nahradiť klasickou špaldovou či celozrnnou múkou.
Pečený slaný zemiakový koláč skrátka treba vyskúšať - či už na obed, alebo večeru. Dochrumkava zapečený vrch so šťavnatým vnútrom, takýto je tento odľahčený, fit zemiakový koláč.
Tip: Vyskúšať môžete aj rôzne obmeny zemiakového koláča a pridať do cesta napríklad medvedí cesnak, špenát alebo nakrájanú zeleninu.
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 250 ml teplého mlieka
- 3 vajcia
- 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
- 200 g kvalitnej šunky (nakrájanej nadrobno)
- 50 g pohánkovej (alebo inej) múky (odporúčam túto)
- 1 PL cesnakového korenia
- 1 ČL morskej soli
- šampiňóny, podľa chuti (voliteľné)
Postup
- Umyté zemiaky najemno nastrúhame (môžeme aj so šupkou), zbavíme ich čo najväčšieho množstva vody a následne ich v miske zmiešame s ostatnými surovinami.
- Cesto necháme chvíľu postáť a potom ho vylejeme do papierom na pečenie vystlatej formy (s rozmermi približne 25x25 cm).
- Zemiakový koláč pečieme 45-55 minút pri 190 stupňoch do zlatista.
Čas prípravy | 65 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 218 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 17 g | |
Tuky | 7 g |