
Grilovaný losos so zeleninovými hranolkami a jogurtovo-cesnakovou omáčkou
Výborné jedlo plné chutí a vitamínov pre celú rodinu, ktoré si určite obľúbite ako zdravý obed alebo večeru. Tento grilovaný losos so zeleninovými hranolkami a jogurtovo-cesnakovou omáčkou je veľmi jednoduchý na prípravu a potešia aj jeho výživové hodnoty.
Jedlo je bohaté na bielkoviny a zdravé tuky, pričom má iba 14 g sacharidov na porciu. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselín v losose je jeho obrovskou výhodou. Tieto mastné kyseliny sú totiž nápomocné pre imunitný aj obehový systém a prispievajú k hormonálnej rovnováhe.
Lososa si môžete pripraviť na uhlí na vonkajšom grile, alebo jednoducho doma na grilovacej panvici. V obchodoch si vyberajte najlepšie z voľne žijúcich lososov (wild-caught), pretože lososy odchované na farmách sú menej nutrične hodnotné a častokrát aj prifarbované.
Namiesto klasických hranoliek som v tomto recepte použila chutné a zdravé zeleninové hranolky. Zeleninové hranolky si môžete pripraviť z ľubovoľnej zeleniny. Výborné sú mrkvové hranolky, cuketové hranolky, zelerové hranolky, no takisto cviklové či kalerábové hranolky. Ja som použila mrkvu a cuketu, s ktorými sú vypočítané aj nutričné hodnoty.
No a čerešničkou na torte v tomto recepte je jednoduchá jogurtovo-cesnaková omáčka iba zo 4 surovín, ktorá dodá celému jedlu šmrnc.
Ingrediencie
- 300g lososa
- 1 ČL oleja (avokádového, kokosového..) (odporúčam tento)
- štipka morskej soli (odporúčam túto)
- 4 hrste čerstvého špenátu
- Na zeleninové hranolky:
- 400g mrkvy
- 1 cuketa
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 1/4 ČL morskej soli (odporúčam túto)
- 2 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
- Na omáčku:
- 4 PL bieleho jogurtu
- trocha čerstvej bazalky
- štipka morskej soli
- 1-2 strúčiky cesnaku
Postup
- Zeleninu si umyjeme a nakrájame na hranolčeky.
- V miske zeleninu zmiešame s olivovým olejom, morskou soľou a korením.
- Hranolky tiež môžeme posypať sezamovými či ľanovými semiačkami.
- Takto ochutené zeleninové hranolky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a dáme piecť pri 205 stupňoch po dobu zhruba 20 minút.
- Hranolky by mali byť upečené dohneda.
- Lososa opláchneme, prípadne z neho oberieme šupinky a grilujeme ho na troche oleja na panvici zhruba 3-4 minúty z každej strany na strednom plameni.
- Ku koncu ho posypeme trochou morskej soli.
- V mixéri si spolu zmixujeme ošúpaný cesnak, bazalku, jogurt a soľ.
- Čerstvý špenát si umyjeme a podusíme ho na suchej panvici.
- Lososa servírujeme teplého na špenáte, polejeme ho jogurtovo-cesnakovou omáčkou a ako prílohu servírujeme zeleninové hranolky.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 440 KCal | |
Sacharidy | 14 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 37 g | |
Tuky | 21 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruObedy a večereBez lepkuBez orechovLososZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereBezlepkové recepty s cuketou bez múkyRecepty s lososom bez múkyLow carb recepty s lososomNízkosacharidové zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.