Máte doma zásobu brokolice a quinoy a hľadáte inšpiráciu na chutný recept? Skúste tento jednoduchý šalát z quinoy a brokolice, ktorý si vás získa svojou vyváženou kombináciou chutí. Tento teplý šalát si môžete vychutnať samostatne alebo ako prílohu k mäsu - ideálne kuraciemu, morčaciemu či hovädziemu. Spolu so sladkastým dresingom z tahini je neskutočne výborný, poďte ho skúsiť!
Pri tomto brokolicovom šaláte máte dve možnosti - použiť buď upečenú brokolicu, alebo surovú brokolicu bez tepelnej úpravy. V druhom prípade ušetríte viac času pri príprave a tešiť sa môžete na dokonalú chrumkavosť. Ja osobne preferujem používať v šalátoch surovú brokolicu. Skúste obe možnosti a uvidíte, čo viac vyhovuje vám.
Dresing z tahini určite nevynechajte - je jedinečný a dokonale pasuje k ostatným surovinám v tomto šaláte. Mimo tohto šalátu ho však môžete použiť aj ako omáčku k mäsitým jedlám.
Namiesto quinoy môžete samozrejme použiť aj iné obilniny, a to napríklad pšeno, pohánku, bulgur či kuskus. Tento brokolicový šalát s quinoou je bez lepku a prináša so sebou množstvo mikronutrientov, ako aj hodnotnú dávku vlákniny, bielkovín, komplexných sacharidov a zdravých tukov.
soľ a čerstvo namleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup
Najskôr si spolu v menšej miske rozmiešame všetky suroviny na dresing. Vodu pridávame po lyžiciach podľa potreby tak, aby sme dostali požadovanú konzistenciu dresingu.
Hotový dresing dáme zatiaľ do chladničky.
Brokolicu umyjeme a rozoberieme ju na ružičky.
Položíme ju na plech, pokvapkáme olivovým olejom, zľahka osolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením a dáme ju piecť na 15 minút pri 220 stupňoch.
Quinou zalejeme v hrnci horúcou vodou, zľahka osolíme, prikryjeme a varíme približne 15 minút, kým nepohltí všetku tekutinu.
Upečenú brokolicu môžeme nakrájať nadrobno a potom ju zmiešať s uvarenou quinoou, nasekanými mandľami a brusnicami.
Šalát napokon pokvapkáme dresingom a podávame ideálne teplý.