
Jednoduchý šalát z quinoy a brokolice
Máte doma zásobu brokolice a quinoy a hľadáte inšpiráciu na chutný recept? Skúste tento jednoduchý šalát z quinoy a brokolice, ktorý si vás získa svojou vyváženou kombináciou chutí. Tento teplý šalát si môžete vychutnať samostatne alebo ako prílohu k mäsu - ideálne kuraciemu, morčaciemu či hovädziemu. Spolu so sladkastým dresingom z tahini je neskutočne výborný, poďte ho skúsiť!
Pri tomto brokolicovom šaláte máte dve možnosti - použiť buď upečenú brokolicu, alebo surovú brokolicu bez tepelnej úpravy. V druhom prípade ušetríte viac času pri príprave a tešiť sa môžete na dokonalú chrumkavosť. Ja osobne preferujem používať v šalátoch surovú brokolicu. Skúste obe možnosti a uvidíte, čo viac vyhovuje vám.
Dresing z tahini určite nevynechajte - je jedinečný a dokonale pasuje k ostatným surovinám v tomto šaláte. Mimo tohto šalátu ho však môžete použiť aj ako omáčku k mäsitým jedlám.
Namiesto quinoy môžete samozrejme použiť aj iné obilniny, a to napríklad pšeno, pohánku, bulgur či kuskus. Tento brokolicový šalát s quinoou je bez lepku a prináša so sebou množstvo mikronutrientov, ako aj hodnotnú dávku vlákniny, bielkovín, komplexných sacharidov a zdravých tukov.
Prajem vám dobrú chuť :)
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- Na šalát:
- 1/2 hrnčeka (90 g) suchej quinoy (odporúčam túto)
- 1 hrnček (250 ml) vriacej vody
- 50 g nasekaných mandlí (odporúčam tieto)
- 500 g brokolice
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 40 g sušených brusníc
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie (podľa chuti)
- Na dresing:
- 2 PL (30 g) tahini (odporúčam túto tahini)
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vody (prípadne viac)
- 2 ČL javorového sirupu (alebo medu) (odporúčam tento)
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup
- Najskôr si spolu v menšej miske rozmiešame všetky suroviny na dresing. Vodu pridávame po lyžiciach podľa potreby tak, aby sme dostali požadovanú konzistenciu dresingu.
- Hotový dresing dáme zatiaľ do chladničky.
- Brokolicu umyjeme a rozoberieme ju na ružičky.
- Položíme ju na plech, pokvapkáme olivovým olejom, zľahka osolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením a dáme ju piecť na 15 minút pri 220 stupňoch.
- Quinou zalejeme v hrnci horúcou vodou, zľahka osolíme, prikryjeme a varíme približne 15 minút, kým nepohltí všetku tekutinu.
- Upečenú brokolicu môžeme nakrájať nadrobno a potom ju zmiešať s uvarenou quinoou, nasekanými mandľami a brusnicami.
- Šalát napokon pokvapkáme dresingom a podávame ideálne teplý.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 298 KCal | |
Sacharidy | 26 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 15 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyVegánskeObedy a večereBez lepkuZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereZdravé vegánske šalátyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.