
Jogurtovo jahodová nepečená torta "Dokonalosť"
Dvaja ľudia, 5 hodín a táto zdravá, osviežujúca, letná jogurtovo jahodová nepečená torta už neexistuje. Dokonalosť - tento názov vystihuje snáď všetky jej vlastnosti. Torta je jemná, nadýchaná, sladko-kyslastá a ako pridaný bonus, je zdravá a bohatá na bielkoviny.
Kokosový cukor môžete v recepte jednoducho nahradiť trstinovým, prípadne xylitolom, stéviou alebo stéviovými kvapkami, čím znížite obsah sacharidov a celkovej energetickej hodnoty torty.
Ak ste náhodou alergik/alergička na jahody, nezúfajte, pripraviť si ju môžete aj s iným obľúbeným ovocím, najlepšie s čučoriedkami, malinami, čerešňami, marhuľami či brokyňami. Táto diétna fit torta je navyše nízkotučná a bez múky, korpus je zhotovený z ovsených vločiek. Pripravenú ju budete mať za pár minút a nemusíte ani nič piecť, iba ju nechať stuhnúť v chladničke - i keď v prípade tejto torty budete určite nedočkavo kontrolovať chladničku.
Táto zdravá a fit jogurtovo jahodová nepečená torta "dokonalosť" tiež vyzerá neodolateľne, a preto je perfektná i na rodinné oslavy a sviatky. Už sa nemôžem dočkať, až ju urobím znova! Mňam.
Ingrediencie
- Na korpus:
- 2,5 hrnčeka (350g) ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 2 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 3 PL medu (odporúčam tento)
- štipka škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- Na jogurtovú vrstvu:
- 500g gréckeho jogurtu
- 1/2 hrnčeka kokosového cukru (alebo xylitolu/trstinového cukru/1 ČL stévie) (odporúčam tento)
- 3 PL 100% želatíny
- 3 PL vody
- Na jahodovú vrstvu:
- 500g jahôd
- 200g gréckeho jogurtu
- 5 PL kokosového cukru (alebo xylitolu/trstinového cukru/1/2 ČL stévie)
- 3 PL 100% želatíny
- 3 PL vody
- 2 PL citrónovej šťavy
Postup
- Ovsené vločky rozmixujeme na jemnú múčku.
- Vzniknutú múku v miske zmiešame s medom, roztopeným kokosovým olejom a škoricou. Cesto má byť veľmi husté a jemne lepivé.
- Pripravíme si tortovú formu (s priemerom zhruba 20cm) a na jej spodok rukou natlačíme vzniknuté ovsené cesto a zarovnáme ho.
- V menšom hrnci si rozmiešame 6 lyžíc želatíny so 6 lyžicami vlažnej vody.
- Zmes ohrejeme na miernom plameni a odstavíme z tepla akonáhle sa všetka želatína vo vode rozpustí.
- V miske si zmiešame grécky jogurt, kokosový cukor (alebo iné sladidlo) a polovicu želatínovej hmoty.
- Jogurtovú náplň poriadne rozmiešame a keď v nej už neostali žiadne hrudky, vylejeme ju na pripravený korpus.
- Formu vložíme na pár minút do chladničky.
- Zatiaľ si umyjeme a očistíme jahody a v mixéri (odporúčam tento) ich rozmixujeme s 200g gréckeho jogurtu, kokosovým cukrom (alebo iným sladidlom), citrónovou šťavou a zvyškom želatínovej hmoty dohladka.
- Ak je už jogurtová vrstva na vrchu stuhnutá, vylejeme na ňu jahodovú zmes.
- Tortu necháme stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny.
- Nakoniec ju môžeme dozdobiť ovocím a podávať.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 205 KCal | |
Sacharidy | 36 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 13 g | |
Tuky | 2 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízkotučnéVegetariánskeZdravé dezertyBez vajecOvsené vločkyFitness dezerty s vysokým obsahom bielkovínNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty s ovsenými vločkamiNízkotučné ovsené recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.