
Mandľové žemličky plnené jahodami a kokosovou šľahačkou
Tieto, na pohľad veľmi milé mandľové žemličky plnené jahodami a kokosovou šľahačkou sú zdravé, bezlepkové a vhodné napríklad aj ako dezert na Valentína. Ich príprava je skutočne jednoduchá a chuť božská! Majú príjemnú mandľovú chuť, sú jemné a v kombinácii s jahodami a šľahačkou pripravenou z kokosového mlieka sa postarajú o výnimočnú atmosféru akéhokoľvek sviatku.
Ak nemáte prístup k čerstvým jahodám, môžete použiť aj banány či ľubovoľné mrazené ovocie. Fantázii sa ani tu medze nekladú. Tento recept na ďalší zdravý dezert z dielne Fit receptov je navyše nízkosacharidový a plný zdravých tukov. Ak ste ešte neskúšali urobiť si takúto fantastickú kokosovú šľahačku, tak práve toto je ten správny dezert a čas!
Máte doma niekoho, kto je alergický na vajíčka? Žiaden problém, pretože tie môžete nahradiť v tomto recepte mletými ľanovými semienkami a vodou. Pri bežných receptoch je občas náročné nahradiť alergény, no pri niektorých je to zase hračka. Tieto zdravé mandľové žemličky sú sladené medom a chutiť budú určite každému. Mýtus, že zdravé dezerty nie sú chutné, je opäť raz zažehnaný.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky mandľovej múky (alebo rozmixovaných/pomletých mandlí) (odporúčam túto)
- 1/4 hrnčeka špaldovej múky (môžete nahradiť mandľovou múkou) (odporúčam túto)
- 1/4 hrnčeka roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 3 PL medu (odporúčam tento)
- 2 vajcia (alebo 2 PL mletých ľanových semienok + 6 PL vody)
- 1/2 ČL prášku do pečiva (môžete použiť aj bez lepku pre bezlepkovú verziu)
- 1/2 ČL vanilkového extraktu alebo zrnká z 1 vanilkového lusku
- štipka morskej soli
- jahody
- kokosové mlieko v konzerve (plnotučné) (odporúčam toto)
- 2 PL medu
Postup
- Kokosové mlieko v konzerve necháme cez noc stuhnúť v chladničke.
- V miske si zmiešame mandľovú múku so špaldovou, pridáme prášok do pečiva, soľ a poriadne zamiešame.
- V druhej miske si zmiešame vajcia s vanilkovým extraktom, roztopeným kokosovým olejom a medom a zmes primiešame do sypkých surovín.
- Keď máme pripravené homogénne cesto, tvarujeme z neho guľky ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Pred pečením ich ešte stlačíme rukou. Jeden kus plnenej žemličky by mal byť tvorený 2 tenšími žemličkami.
- Žemličky pečieme 15-20 minút na 180 stupňoch.
- Po dopečení ich necháme vychladnúť.
- Jahody umyjeme a nakrájame na kúsky.
- Kokosové mlieko vyberieme z chladničky a použijeme z neho hustú bielu časť ktorá sa utvorila na vrchu konzervy.
- Tú zmiešame s medom (alebo iným sladidlom podľa preferencií).
- Nakoniec naplníme dve mini žemličky jahodami a kokosovou šľahačkou a podávame.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 410 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 11 g | |
Tuky | 31 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegetariánskeRaňajkyZdravé dezertyBez laktózyBez vajecOvsené vločkyVajciaFitness recepty na raňajky s vajíčkamiFit raňajky s ovsenými vločkamiZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty s ovsenými vločkami
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.