
Mrkvové kocky s ricottou
Zdravý zákusok z mrkvy a špaldovej múky s lahodnou plnkou z ricotty a tvarohu. Dúfam, že vám bude tiež chutiť tak veľmi, ako nám. Zdravé mrkvové kocky s ricottou sú ďalším dôkazom toho, že mrkvové koláče sú skrátka výborné. Tento je navyše nízkotučný a jednoduchý na prípravu.
Suroviny na cesto i na plnku si potrebujeme iba spolu zmiešať. Cesto rozdelíme, vyvaľkáme a navrstvíme pred pečením tak, aby plnka ostala schovaná v strede. Nezľaknite sa ak bude cesto tuhé - má takéto byť. Najdôležitejšie je vyvaľkať ho na rozmer formy a tvarohovo-ricottovú náplň schovať medzi tieto dva pláty. Takto pripravený zákusok už iba upečieme a môžeme sa tešiť na chutný výsledok.
Mrkva je príjemne sladká zelenina, ktorá sa perfektne hodí do koláčov. Dodáva im vláčnosť, sladkú chuť a príjemne sa rozplýva na jazyku. To isté platí o tejto plnke z tvarohu a ricotty. Mrkvové kocky s ricottou môžete dozdobiť tvarohom a postrúhanou mrkvou. Verte mi, koláč zmizne zo stola veľmi rýchlo :) Po odležaní v chladničke tento mrkvový zákusok ešte viac stuhne.
Ingrediencie
- Cesto:
- 300 g hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 3 PL medu (odporúčam tento)
- 100 g jemne strúhanej mrkvy
- 1 PL kokosového oleja (roztopeného) (odporúčam tento)
- 70 g jablkového pyré (odporúčam toto)
- 2 žĺtky
- 1 ČL citrónovej kôry
- Plnka:
- 250 g ricotty
- 250 g jemného tvarohu
- 3 PL medu/stévie
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 bielky
- štipka soli
Postup
- V mise spolu poriadne rozmiešame všetky suroviny na cesto dohromady.
- Vzniknuté tuhšie cesto ešte zapracujeme rukami.
- Cesto si rozdelíme na dve časti a každú z nich vyvaľkáme medzi dvoma hárkami papiera na pečenie do veľkosti formy (zhruba 25 x 25 cm).
- Jednu časť vyvaľkaného cesta zatlačíme do formy vystlatej papierom na pečenie.
- V druhej mise si vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhej peny.
- Následne k nim opatrne primiešame zvyšné suroviny na plnku.
- Plnku navrstvíme na pripravený plát cesta.
- Následne ju opatrne prikryjeme druhou časťou vyvaľkaného cesta.
- Koláč pečieme do zlatista 40 - 45 minút pri 180 stupňoch.

Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 16 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 150 KCal | |
Sacharidy | 20 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 7 g | |
Tuky | 3 g |