Fit Recepty
Sleduj ma
Najlepšia fit sviečková

Najlepšia fit sviečková

Toto je pre mňa tá najlepšia sviečková, akurát v diétnej a fit podobe. Na jednu porciu obsahuje iba približne 22 g sacharidov (bez použitia medu). Namiesto klasického knedlíka ju podávam s karfiólom, no v prípade že si ju chcete vychutnať s knedlíkom, odporúčam pripraviť si tento celozrnný Fit segedínsky guláš s knedlíkom z celozrnnej múky . Táto fit sviečková je bohatá na bielkoviny a zároveň má málo kalórií. S použitím sójovej smotany je navyše bez mlieka, takže sa jej nemusia báť ani tí z vás s laktózovou intoleranciou.

Omáčka je aj vďaka pridanému spenenému medu sladkastá, čo mne osobne veľmi vyhovuje a túto verziu sviečkovej mám najradšej, avšak ak preferujete menej sladkú sviečkovú, môžete med v recepte vynechať. Výborná bude tak či tak. Veď je to predsa sviečková :)

Karfiol je skvelá náhrada za knedlík pre tých, čo chcú znížiť obsah sacharidov v jedle a pripraviť si sviečkovú aj počas diéty. Asi ste si už všimli, že v niektorých receptoch nahrádzam prílohy práve karfiolom. Je totiž diétny, sýty, podporuje trávenie a okrem jeho vysokého obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov je tiež skvelým pomocníkom pri prevencii rakoviny hrubého čreva.

Doprajte si sviečkovú v tejto zdravšej, ľahšej podobe. Dúfam, že si túto fit sviečkovú obľúbite tiež, určite mi dajte vedieť, ak ju vyskúšate.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzej sviečkovice (v prípade záujmu môžete použiť kuracie stehná)
  • 500 g mrkvy
  • 200 g zeleru
  • 3 petržleny
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja odporúčam tento
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1 ČL horčice
  • šťava z 1/2 citróna
  • 200 ml sójovej smotany (prípadne klasickej smotany na varenie alebo mlieka)
  • 1 PL hladkej špaldovej múky
  • 3 PL medu (voliteľné)
  • 2 väčšie karfióly
  • šalát

Postup

  1. Koreňovú zeleninu očistíme a nastrúhame na strúhadle.
  2. Vo väčšom hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, potom na nej opražíme z každej strany sviečkovú (vcelku).
  3. Počkáme, kým mäso uzavrie póry a potom ho vyberieme (približne 5 minút).
  4. K cibuli dáme následne dusiť nastrúhanú zeleninu.
  5. Mäso potrieme korením (soľ, paprika, mleté čierne korenie) a dáme ho dusiť späť k zelenine, pričom ho podlievame vodou.
  6. Mäso so zeleninou dusíme približne 60 minút na miernom plameni do mäkka.
  7. Následne mäso vyberieme, zeleninu rozmixujeme a omáčku zahustíme smotanou, ktorú sme si rozmiešali s hladkou špaldovou múkou.
  8. Do omáčky pridáme horčicu a citrónovú šťavu.
  9. Voliteľný krok: V malom hrnci si pripravíme z medu karamel. Do hrnca dáme 3 lyžice medu, ktorý podlejeme 2 lyžicami vody a za stáleho miešania ho varíme na miernom plameni do spenenia. Takto pripravený karamel primiešame do omáčky - získa tým ešte lahodnejšiu chuť.
  10. Omáčku ochutnáme a v prípade potreby ju dosolíme.
  11. Karfióly rozoberieme na ružičky a uvaríme na pare.
  12. Po dovarení ich podávame ako prílohu k nakrájanej sviečkovej a k omáčke. Jedlo môžeme doplniť aj o šalát.
Čas prípravy80 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal590 KCal
Sacharidy22 g
Vláknina12 g
Bielkoviny57 g
Tuky26 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu