
Nepečené škoricové rolky s banánovo-tvarohovou náplňou
Keď sa povie škorica, v predstavách sa mi vynorí voňavé škoricové osie hniezdo, ktoré robievala moja babka. Vtedy som ešte netušila, aké má škorica pozitívne účinky na náš organizmus a že si z nej raz pripravím zdravé a veľmi chutné nepečené škoricové rolky s banánovo-tvarohovou náplňou bez múky.
Škorica je blahodarná korenina. Podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak a tiež zlepšuje trávenie. Zažívací trakt zahrieva a stimuluje. Vzhľadom k dezinfekčným a antibiotickým účinkom sa využíva i ako prostriedok proti nachladnutiu, kašľu a chrípke. Má upokojujúce účinky, pomáha pri cukrovke 2. typu, znižuje cholesterol. Zmierňuje menštruačné kŕče i prechodové problémy. Podľa najnovších štúdií znižuje množenie rakovinových buniek a je dobrým zdrojom vápnika a vlákniny, čím znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Odporúča sa osobám s poruchou glukózovej tolerancie, ale aj ľuďom s nadváhou pri redukcii telesnej hmotnosti. Za najkvalitnejšiu škoricu na trhu je považovaná ceylónska škorica. Odporúčaná denná dávka škorice je 1-2 ČL.
Recept na tento zdravý nepečený škoricový dezert je plný vitamínov, minerálov, vlákniny aj bielkovín. Obsahuje minimum tuku a sacharidov, takže si ho bez výčitiek môžete vziať aj do práce na desiatu či olovrant. Kombináciou banánu s tvarohom vznikne jemná a šťavnatá plnka, ktorá dodá škoricovým rolkám šmrnc a lahodnú chuť.
Nepečené škoricové rolky s banánovo-tvarohovou náplňou sú výnimočným pohostením pre návštevy, ale takisto výživným dezertom na každý deň.
Ingrediencie
- Na cesto:
- 1 HR ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 1 HR mandlí (alebo mandľovej múky) (odporúčam tieto)
- 1/4 HR + 2 PL vody
- 5 datlí (alebo 2 PL medu) (odporúčam tieto)
- 3 PL medu
- 1-2 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- Na plnku:
- 1 banán
- 100g mäkkého tvarohu
- 50g bieleho jogurtu
- 1 PL medu (odporúčam tento)
- 30g hrozienok/brusníc (odporúčam tieto)
Postup
- V mixéri si rozmixujeme mandle na čo najjemnejšiu múčku.
- Pridáme k ním ovsené vločky, ďatle, sladidlo, vodu, škoricu a poriadne rozmixujeme na čo najjemnejšiu hmotu.
- Vzniknuté cesto položíme na papier na pečenie a vyvaľkáme/utľapkáme ho do obdlžníkového tvaru o hrúbke zhruba 0,5cm.
- Plnku si pripravíme zmiešaním tvarohu, jogurtu, roztlačeného banánu, medu a hrozienok/brusníc.
- Hotovú plnku rozotrieme na rozvaľkané cesto a roládu zrolujeme.
- Roládu dáme aspoň na 5 hodín stuhnúť do chladničky a potom nakrájame.

Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 227 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 10 g |