
Zdravá ovsená bábovka
Výborná, jemná a v neposlednom rade aj zdravá ovsená bábovka z ovsených vločiek - bez múky, s použitím minima sladidla a tuku. Je vynikajúca ku káve či čaju, aj na nedelňajšie poobedie s rodinkou. Som si istá, že si na nej pochutia aj tí najväčší maškrtníci.
Táto zdravá bábovka z ovsených vločiek je úžasne šťavnatá a plná hodnotných živín. Namiesto múky sú v recepte použité pomleté ovsené vločky a olej zväčša nahradí biely jogurt v kombinácii s jablkovým pyré. Namiesto cukru v nej použijeme trochu medu. Do cesta si môžete podľa chuti primiešať aj sušené ovocie, kúsky orieškov na dodanie chrumkavosti alebo kúsky horkej čokolády pre ešte lahodnejšiu chuť. Bábovka je tak jednoduchá na prípravu, že ju zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni. Nie je pri nej totiž potrebné šľahať vajíčka zvlášť a nevyžaduje si ani iné špeciálne procesy. Odporúčam pridať do nej aj škoricu alebo citrónovú kôru, ktoré bábovku krásne prevoňajú.
Táto fit bábovka je jemne sladká, takže kto má rád sladšie dezerty, odporúčam pridať ešte 2-3 lyžice medu (alebo 1/2 ČL stévie) alebo ju potrieť pri servírovaní kvalitným džemom. Mnohí z vás si ju veľmi obľúbili, z čoho sa nesmierne teším! :)
Ingrediencie
- 3 hrnčeky ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 3 vajcia
- 3 PL medu (prípadne iného sladidla) (odporúčam tento)
- 3/4 hrnčeka jablkového pyré
- 220g bieleho jogurtu
- 2 PL olivového oleja odporúčam tento
- 1 ČL sódy bikarbóny (alebo 1 kypriaci prášok)
- 1 ČL škorice (alebo citrónovej kôry) (odporúčam túto cejlónsku)
- brusnice, hrozienka, orechy, kúsky tmavej čokolády (voliteľné, no odporúčané) (odporúčam tieto)
Postup
- Ovsené vločky si rozmixujeme alebo pomlieme na múku.
- V miske ich zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami.
- Cesto vylejeme do štandardne veľkej silikónovej alebo maslom vymastenej bábovkovej formy.
- Bábovku pečieme 50-55 minút na 150 stupňoch do zlatista.
- Po dopečení môžete bábovku posypať preosiatou kokosovou múkou pre cukrový efekt.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 12 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 144 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 5 g |